Lukijalta: | Sote-henkilöstön hyvinvointiin tulee panostaa

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella vaatii osaavia tekijöitä ja työstään ylpeitä ammattilaisia. Koulutettujen työntekijöiden saatavuus on oleellinen kysymys koko palvelujärjestelmän toimivuuden ja palveluiden saatavuuden kannalta.

Alan henkilöstöresurssia haastavat kuitenkin runsaat eläköitymiset, alanvaihdot ja väestön ikääntymisen myötä kasvava palvelutarve. Joillakin työpaikoilla kärsitään jo nyt kroonisesta henkilöstöpulasta, mikä kasvattaa hoito- ja palveluvelkaa. Näitä haasteita on korjattava hyvinvointialueen tulevien päättäjien toimesta, jotta voimme tuottaa yhdenvertaiset, laadukkaat sote-palvelut kaikille alueen asukkaille.

Työhyvinvointi on keskeisessä roolissa alan (työpaikkojen) houkuttelevuuden sekä työntekijöiden veto- ja pitovoiman näkökulmasta. Työhyvinvointiin investoimisella on vaikutusta asiakastyytyväisyyteen, työntekijöiden vähäisempään vaihtuvuuteen ja sairauspoissaoloihin. Nämä panostukset ovat tärkeitä, sillä nykyisen henkilöstön pysyvyyden ohella tarvitsemme alalle valmistuvia opiskelijoita sekä ammattiin palaajia korvaamaan alalta poistumisen synnyttämiä vajeita.

(Paikallisten) työolojen on edistettävä hyvinvointia ja oltava terveen, turvallisen ja tuottavan työn perusta. Käytännössä tämä tarkoittaa riittäviä resursseja, työkuorman tasaista jakautumista ja normaaleja työvuoroja työaikalain puitteissa. Myös työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksiin sekä palkitsemiseen on löydyttävä uusia ratkaisuja. Työnantajan tulee varmistaa riittävä perehdytys, mahdollisuus jatkuvaan työssä oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Hyvä ja oikeudenmukainen johtamiskulttuuri tukee työhyvinvointia, mutta myös johtajien ja esihenkilöiden voimavarojen riittävyyteen tulee kiinnittää huomiota. Kaikki esihenkilötehtävissä toimivat tarvitsevat aikaa johtamiseen sekä osaamista ja resursseja onnistumiseen. Vain jaksava ja hyvinvoiva esihenkilö voi auttaa työyhteisöä voimaan hyvin.

Anu Rasinsalo (vihr.)

terveydenhuollon ammattilainen

aluevaaliehdokas

Hanna Hukari (vihr.)

sosiaalihuollon ammattilainen

aluevaaliehdokas

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut