Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Espoo tuhoaa Toppelundin puiston

Toppelundin puisto on Haukilahden keidas. Se on monimuotoinen ja rauhallinen alue, josta päiväkodit, ulkoilijat, koiranomistajat ja muut nauttivat päivittäin.

Espoo osti Toppelundin puiston alueen perikunnalta, joka edellytti, että puisto säilyy virkistyskäytössä. Puisto olikin kaavoitettu tähän tarkoitukseen. Muutama vuosi sitten kaavaa muutettiin virkamiespäätöksellä ja sallittiin asuinrakentaminen puiston lounaisnurkkaan. Tiedotustilaisuudessa silloinen valtuutettu puolusti rakentamista, koska ”vain 10 prosenttia puistosta menee asuinkäyttöön”. Huolimatta kahden tuhannen asukkaan vastustavasta kannasta ne asuintalot ovat nyt nousemassa puistoon.

Kaupunki on nyt ottamassa seuraavia askeleita puiston nakertamisessa. Sen pohjoislaidalle suunnitellaan padel-kenttiä. Nämä kentät hävittäisivät ainoan tasaisen, avoimen nurmikkoalueen puistosta. Koivukehää suunniteltujen kenttien läheisyydessä ei saa kaataa. Toiseksi ne estävät nykyisen luontevan kulun läpi puiston nurmikkoalueen. Kolmanneksi suunnitelmissa ei ole varausta minkäänlaiselle huoltovajalle, vaikka sellainen ilmeisesti tarvitaan. Eli suunniteltu tila ei riitä. Läheisen päiväkodin hiihtolenkki katkaistaan. Jäljelle jäävän nurmikon käytettävyys on vähäisempi.

Seuraavaksi on suunnitteilla valtava ravintolarakennus puiston lounaisnurkkaan. Tämä suunnitelma kaventaa rantaraitin kymmenen metriä leveäksi kaistaleeksi ravintolan kohdalla ja pienentää päiväkotilasten mahdollisuuksia retkeillä puiston metsässä. Nykyisen rakennustavan mukaan tontin koko puusto kaadetaan ja tilalle istutetaan muutama puu. Miksi päiväkodin pihan viereen suunnitellaan suurta parkkipaikkaa ja lisäliikennettä? Miksi päiväkoti blokataan kolmelta suunnalta? Onko kaupallinen ravintola kaavan mukaista virkistyskäyttöä? Tarvitaanko uutta ravintolaa, kun 500 metrin päästä löytyy kolme ravintolaa?

Syvästi tietoisena näiden, kuten aikaisempienkin, kommenttieni vaikutuksesta kaupungin suunnitelmiin, haluan kuitenkin tuoda ilmi puiston tuhoamista vastustavan mielipiteeni.

Tuomo Martinmäki

Haukilahti