Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Nyt päätämme arjen turvallisuudesta

Tutkimuksien mukaan turvallisuuden tunteeseemme vaikuttaa vahvimmin oma lähipiirimme ja arkipäivän kokemukset. Turvallisuus tehdään siis lähellä. Arkemme turvallisuuteen kuuluvat toimivat terveyspalvelut, luotettava palo- ja pelastustoimi sekä ensihoito sekä turvalliset potilastietojärjestelmät. Kaikki aivan keskeisiä asioita siihen, että kykenemme ylläpitämään luottamusta yhteiskuntaan ja sen turvallisuuteen. Siksi arjen turvallisuudesta huolehtiminen on aluevaaleissa tärkein päätettävä tehtävä.

Hyvinvointialueille siirtyy kunnilta maakuntauudistuksessa paljon puhutun sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi huomattavan vähälle huomiolle jäänyt pelastustoimi ja ensihoito. Kun ihmisille tulee hätä, on pelastustoimi ja ensihoito useimmiten ensimmäinen paikalle saapuva viranomainen, eli hyvin oleellinen osa arkemme turvallisuutta. Aluevaaleissa päätetään palo- ja pelastustoimen sekä ensiavun resursseista sekä näiden alojen vetovoiman parantamisesta.

Uudistuksessa tärkeäksi kysymykseksi muodostuu muun muassa se, kuinka sote- ja pelastuspalveluiden yhteistyö toimii jatkossa sekä kuinka esimerkiksi sopimuspalokuntien rahoitus varmistetaan. Jo nyt pelastustoimen työntekijöitä huolettaa pelastuspalvelujen kattavuus, työvoimapula sekä rahoitus. Mikäli pelastustoiminnan ja ensihoidon tiivis yhteensovittaminen epäonnistuu, käsillä on pahimmassa tapauksessa valtava terveydellinen kriisi, millä on hyvin vakavat vaikutukset arjen turvallisuuteen.

Uudistukseen liittyy myös potilasturvallisuuden kannalta äärettömän kriittisiä tietojärjestelmiä, joiden toteutukseen tullaan käyttämään miljardeja euroja. Kyseessä on hyvin kiireisellä aikataululla tehtävä valtava tietojärjestelmäuudistus, joka konkretisoituu viime kädessä potilasturvallisuutena. Pahimmillaan uudistuksen epäonnistuessa ja tietoturvallisuuden pettäessä koemme Vastaamo-tapaukseen verrattuna vähintään kymmenkertaisen digitaalisen suuronnettomuuden. Aluevaaleissa on kyse hyvin merkittävistä turvallisuuden asioista, jotka näkyvät tavallisen ihmisen arjessa vasta viiveellä.

Suomella on pitkä perinne pohjoismaisena hyvinvointivaltiona, mikä itsessään on jo puolustamisen arvoinen asia. Samalla on kuitenkin huolehdittava siitä, että ensihoito- ja pelastuspalveluita sekä turvallisten tietojärjestelmien tärkeyttä ei unohdeta.

Aluevaaleissa päätetään arjen turvallisuudesta. On äänestäjän oikeusturvan kannalta ehdottoman tärkeää, että tämä myös kerrotaan suoraan ja rehellisesti.

Jarno Limnéll (kok.)

kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas

Espoo