Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kun palkka on kohdallaan, niin kyllä tekijäkin löytyy

Vesa Kukkamaa tiedusteli allekirjoittaneelta (Länsiväylä 20.–21.11.), miten ”alati pahenevaan työvoimapulaan” voitaisiin vastata ilman maahanmuuton lisäämistä.

Jos työntekijää on vaikea löytää, niin perinteinen keino on nostaa tarjottua palkkaa tai parantaa muuten työoloja. Suomessa on runsaasti työttömiä työnhakijoita ja monella alalla osaavaa työvoimaa siirtyy myös ulkomaille, parempien työehtojen perässä.

Työvoimapulalla pelotteleminen onkin osa elinkeinoelämän lobbausjärjestöjen kampanjaa työvoimakulujen alentamiseksi. Mitä helpompi ulkomailta on palkata ihmisiä, niin sitä pienempi tarve on parantaa työehtoja.

Korkeasti koulutettuja ulkomaisten osaajien palkkaaminen on jo nyt helppoa. Ulkomaisen työvoiman lisäämisellä tarkoitetaankin käytännössä matalapalkka-alojen maahanmuuton lisäämistä, mikä tarkoittaa palkkojen pysymistä matalina ja lisääntyvää rasitusta julkiselle sektorille, kun palveluiden kysyntä kasvaa verotuloja nopeammin.

Simo Grönroos (ps.)

kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja

Espoo