Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Bemböle skolan kohtalo punnitaan jälleen

Espoo on asukas- ja asiakaslähtöinen. Espoo on vastuullinen edelläkävijä. Espoo on oikeudenmukainen. Näin määritellään Espoon arvot ja toimintaperiaatteet Espoo-tarinassa, kaupungin strategiassa. Sain olla mukana yhdessä ryhmässä, jossa tarinaa valmisteltiin, ja asukaslähtöisyyden lisäksi esille nousi hyvin vahvasti myös luonnonläheisyys, mutta ennen kaikkea se, että Espoo on kaupunki, jossa asukkaan tulevat ensin.

Nyt kuitenkin – jälleen kerran – on nostettu esille mahdollisuus Bemböle skolan sulkemisesta – ja tavoitteena on tehdä päätös jo tammikuussa 2022, ja koulun viimeinen lukukausi olisi kevätlukukausi 2022. Taloudellisten syiden lisäksi on syiksi koulun sulkemiselle esitetty myös sitä, että koulun tilat eivät ole tarkoituksenmukaisia: koulussa ei ole erikseen liikunta- tai ruokasalia. Peruskoulun opetussuunnitelmassa kuitenkin todetaan vain, että ruokailutilanteen on oltava ohjattu ja liikunnassa hyödynnetään koulun tiloja, lähiliikuntapaikkoja ja luontoa monipuolisesti. Tämän perusteella tiloja ei voida katsoa sopimattomiksi.

Vuonna 1923 valmistunut kivikoulu sijaitsee alueella, jolle on viime vuosina rakennettu paljon, jopa satoja uusia asuntoja, ja alue ja sen palvelut kehittyvät koko ajan. Ja lähialueen asukasmäärä kasvaa koko ajan. Lapsiperheille yksi tärkeä kriteeri on se, että alueella on koulu, jonne alakoululaisten on turvallista kulkea itsenäisesti. Koulun sulkeminen johtaa sekä koulumatkojen pitenemiseen että siihen, että itsenäinen hyötyliikunta vähenee, ja koulumatkan hoidetaan joku bussilla – tai vanhemmat kuljettavat lapset autolla, mikä taas lisää yksityisautoilua.

Espoo on perinteisesti hyvin vahvasti kaksikielinen kaupunki, mutta pienen ruotsinkielisen koulun sulkeminen heikentää ruotsinkielisen väestön asemaa entisestään, eikä tue tasa-arvoa asukaslähtöiseksi itseään mainostavassa Espoossa. Pelastetaan yhdessä Bemböle skola, jotta voimme 2023 juhlia koulun 100-vuotisjuhlaa!

Hanne-Grete Christensen

Espoo