Vaikka moni asia sosiaali- ja terveyspalveluissa on kehittynyt viime vuosina myös hyvään suuntaan, potilastietojärjestelmät ovat auttamatta liian kankeita nykyajan tarpeisiin nähden. Sitäkin suurempi ongelma on niiden runsas määrä ja tiedonsiirto eri järjestelmien välillä.
Hyvänä (tai ehkä ennemminkin huonona) esimerkkinä tästä toimivat samassa pihapiirissä sijaitsevat Jorvin sairaala (HUS) ja Espoon sairaala (Espoon kaupunki). Kun HUS käyttää Apotti-tietojärjestelmää mutta Espoon kaupunki ei, tarkoittaa se sitä, että edes näiden yksiköiden välillä tieto ei siirry sujuvasti. Vaikka potilaat siirtyvät näiden yksiköiden välillä jatkuvasti, tieto ei siirry heidän mukanaan.
En tässä kirjoituksessa ota kantaa siihen, mikä tietojärjestelmä olisi paras. Sitä on syytä arvioida muissa yhteyksissä. Siitä olen kuitenkin työkokemukseni kautta vakuuttunut, että yhtenäinen potilastietojärjestelmä parantaisi sekä potilasturvallisuutta että vähentäisi työntekijöiden tekemää ylimääräistä työtä.
Maailmassa, jossa pyrimme entistä enemmän paperittomaan viestintään, sosiaali- ja terveysalalla esimerkiksi faksien lähettely on arkipäivää. Jos meillä olisi yhtenäinen potilastietojärjestelmä, samat asiat voisi tarkistaa koneelta. Se myös nopeuttaisi oleellisesti toimintaa, kun tarvittavien lääkelistojen, sairaskertomusten tai muiden vastaavien perään ei ensin tarvitsisi soitella ja sitten odotella toimitusta faksilla.
Täysin oma lukunsa on vielä yksityinen sektori, joka linkittyy nykyisellään hyvin heikosti mihinkään julkiseen järjestelmään. Myös potilastietojärjestelmien turvallisuus on noussut esiin ikävin esimerkein. Potilaita on jopa tippunut koko järjestelmästä, mikä on pahimmillaan johtanut diagnoosin viivästymiseen ja jopa kuolemaan.
Potilastietojärjestelmät ovatkin merkittävässä roolissa osana sote-uudistusta ja hyvinvointialueiden menestyksekästä toimintaa. Siksi aluevaltuustoihin tarvitaan sekä päättäjiä, jotka ymmärtävät järjestelmäuudistuksen teknisen toteutuksen päälle, mutta myös niitä, joilla on kokemusta erilaisten järjestelmien käytöstä. Tällä tavoin voimme taata käytännön työn sujuvuuden mutta ennen kaikkea potilasturvallisuuden.
Taru Salovaara (sd.)
aluevaaliehdokas
sairaanhoitaja