Pääkirjoitus: Kulttuuriperintö on arvossaan

Kaksi kolmesta suomalaisesta pitää kulttuuriperintöä tärkeänä osana perheen ja suvun menneisyyttä. Sen suojelussa halutaan myös olla mukana vaikuttamassa. Lähes 70 prosenttia on sitä mieltä, että kulttuuriperintö edistää ihmisten hyvinvointia, selviää Lucia-päivänä julkaistusta kulttuuriperintöbarometrista.

Yhdeksi korona-ajan positiivisimmaksi ilmiöksi nousi Karjalan evakko Jorma Saahkon ja ulkomailta kotiin palanneen pojantyttären Lotta-Sofia Saahkon yhteislaulut. Lotta ja pappa loivat modernin, lämminhenkisen tavan muistella menneitä. Kytkivät historian tähän päivään mielekkäällä tavalla.

Ruotsista Suomeen siirtynyt Lucia-juhla kulkueineen on muovautunut osaksi suomalaista kulttuuria. Lucia esitti toivoa ja uskoa, parempaan valoisampaan tulevaisuuteen jälleenrakentamisen aikana.

Aihetta tutkinut Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Fanny Reinikka kertoo, että juhla sai eri muotoja juhlijoiden sosiaalisen taustan mukaan. (LV 13.12.)

Juhlaan liittyy myös keräys, jossa yhdistyvät yhteisöllisyys ja hyväntekeväisyys. Keräyksen merkitystä korostaa se, että tuolloin valtiolla ei ollut sosiaaliturvan kaltaista järjestelmää.

Tapahtumien ja kulkueiden järjestäminen edellytti 50-luvulla useita lupia ja tiukkojen kriteerien täyttymistä. Linja jatkui 1990-luvulle saakka, vahvistaa jutussa Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe.

Juhla merkitsi paluuta eurooppalaiseen kulttuuri-identiteettiin, ja se elvytti kaupunkikulttuuria. Kolbe ja Reinikka löytävätkin yhtäläisyyksiä sodan jälkeisestä ajasta nyt elettävään korona-aikaan.

Kulttuuriperinnöksi mielletään barometrin mukaan nykyisin myös internet ja sosiaalisen median kaltainen viestintäteknologia sekä ilmastonmuutoksen torjunnan teknologiset ratkaisut.

Hyvinvoinnin näkökulmasta on tärkeää, että tahtotilaa kulttuuriperinnön vaalimiselle yhä löytyy ja mahdollisuudet kehittää sitä ovat monipuolistuneet.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut