Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Ulkomainen työvoima ei välttämättä ratkaisu joka alan työvoimapulaan

Vesa Kukkamaa esitti marraskuisessa mielipidekirjoituksessaan (LV 20.–21.11.), että moni työpaikka jäisi täyttämättä ilman vieraskielisiä työntekijöitä. Tämä ei mielestäni ole kuitenkaan koko totuus. Hoitoalan työvoimapula johtuu alan aliarvostuksesta, joka näkyy palkoissa ja työolosuhteissa. Pitkistä, raskaista työpäivistä uupuneet pienipalkkaiset ja vajaalla miehityksellä työskentelevät hoitajat turhautuvat ja poistuvat alalta tai siirtyvät muihin Pohjoismaihin. Ratkaisuksi hoitajien tilalle koulutettaisiin ulkomaalaisia työläisiä veronmaksajien varoilla.

Eikös kuitenkin kansantaloudellisesti olisi kannattavampaa ja järkevämpää saada hoitoalan ammattilaiset pysymään Suomessa ja taata heille asialliset työolot ja palkkaus. Potilaiden kannalta olisi suoranainen terveysriski joutua ”pikakoulutettujen” hoitajien armoille. Huippuosaajia meiltä löytyy kyllä omastakin takaa, eikä siitä osaamisen tasosta tulisi tinkiä kenenkään terveyden kustannuksella.

Tilanne ei ole niin yksinkertainen kuin Vesa esittää, joten silmiään voi raottaa itse kukin.

John Vuorinen

eläkeläinen

Espoo