Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Äänelläsi on painoarvoa

Äänestäjät ratkaisevat tammikuisissa aluevaaleissa, miten siniseksi läntinen Uusimaa lopulta värjäytyy. Tiedot puolueiden ehdokaslistoista julkaistiin tällä viikolla.

Aluevaaleissa ratkaisevaa on, äänestävätkö kuntalaiset samoja ehdokkaita kuin kuntavaaleissa vai etsivätkö he itselleen uusia ehdokkaita.

Äänestäjien on puntaroitava, mikä puolue ja ehdokas kykenevät puolustamaan esimerkiksi lähialueen terveyspalveluiden säilymisen, millä keinoilla ja mikä hoidon taso on tulevaisuudessa.

Länsiväylän saamien tietojen mukaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueesta olisi muodostumassa Suomen kokoomusvetoisin. Espoon koko suhteessa muihin kuntiin on ylivoimainen, jos sitä verrataan äänestäjien ja ehdokkaiden määrään. Kokoomuksen 54 ehdokasta keräsivät kuntavaaleissa 78 prosenttia espoolaisten äänistä.

Kokoomuksen sisällä arvellaan, että kokoomuksen kannatus nousee jopa yli 30 prosenttiin. Se tarkoittaisi, että puolue on saamassa sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajan paikat vedettäväkseen.

Demarit ja perussuomalaiset kisaavat kakkospaikasta. Demareilla on joidenkin arvioiden mukaan hienoinen etumatka perussuomalaisiin nähden. Perussuomalaisten vetonaulana on Kirkkonummella puolueen puheenjohtaja Riikka Purra, jota saatetaan äänestää yli kuntarajojen.

Äänestysprosentin on veikattu jäävän alhaiseksi, mikä kirittää tyypillisesti kokoomusta ja RKP:ta, mutta rokottaa perussuomalaisten, demareiden, vihreiden ja vasemmistoliiton äänisaalista.

Vihreät ja RKP kisaavat neljänneksi sijoittumisesta. Vihreillä on kansanedustajaehdokkaita listoillaan. RKP:n haasteena on, että nimekkäät Christina Gestrin ja Anders Adlercreutz eivät lähteneet ehdokkaaksi. Espoon äänestystulos on ratkaiseva.

Kokoomuksen etumatkaa ei kurota kiinni. Kaksintaistelut käydään demareiden ja perussuomalaisten, vihreiden ja RKP:n välillä. Kukin sai ehdokaslistansa täyteen. Valinnanvaraa vaaleissa on.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Edit 7.1.2022. Korjattu tietoa Christina Gestrinistä. Hän ei ole kansanedustaja, toisin kuin tekstissä aluksi mainittiin.