Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Turun tunnin juna etenee suunnitellussa järjestyksessä

Hannele Kerola kirjoitti Länsiväylässä 15.12 Turun tunnin juna -hankkeen suunnittelusta. Hänen mukaansa hanke etenisi väärässä järjestyksessä. Pidämme tämän vuoksi tärkeänä kertoa, miksi hanke etenee suunnitellussa järjestyksessä.

Lähtökohtana raideliikenteen kehittämiselle ja uusille, nopeille raideyhteyksille on kaava E3: ennakoitavampi liikennejärjestelmäsuunnittelu, enemmän investointeja infrastruktuuriin sekä etupainoisemmat yhteiskunnalliset hyödyt investoinneista. Valtion ja kuntien voimavarat yhdistämällä nämä tavoitteet voidaan saavuttaa yhteiskuntana tehokkaimmin.

Hankeyhtiömallissa on kyse uudesta tavasta suunnitella, toteuttaa ja rahoittaa suuria ratainvestointeja yhdessä koko yhteiskunnan hyväksi. On arvokasta, että isot hankkeet ovat iso yhteinen ponnistus ja kaikki näkökulmat ovat työssä mukana. Pidemmällä aikavälillä yhtiön osakkaille syntyy kannustin kehittää yhdyskuntasuunnittelua ja maankäyttöä, mikä edistää kaupungistumisen ja kestävän kehityksen edellyttämää tehokasta asunto- ja toimitilarakentamista.

Ratahankkeiden suunnitteluprosessi sisältää useita lakisääteisiä vaiheita ja se tarkentuu työn edetessä. Lain mukaan hankkeille tulee tehdä myös ympäristövaikutusten arviointi. Lakisääteisistä suunnitelmista voi myös valittaa laissa säädetyllä tavalla. Päätökset ratojen rakentamisesta voidaan tehdä vasta suunnitelmien edistyessä, kun on olemassa tarpeeksi tarkentunutta tietoa rakentamiskustannuksista sekä hankkeiden tuottamista hyödyistä ja vaikutuksista.

Länsimetro-yhtiön yhteydessä esillä olleet tiedonkulkuun liittyvät haasteet on huomioitu etupainotteisesti. Avoimuus on otettu huomioon niin hankeyhtiön perustamisprosessissa kuin yhtiön toiminnassa muutoin. Avoimesti julkaistun osakassopimuksen mukaan muun ohella suunnitteluhankkeen aikana yhtiön hallitus on velvollinen tiedottamaan oma-aloitteisesti osakkaille suunnittelun etenemisestä ja osakkailla on oikeus saada kattavasti tietoa yhtiön toiminnasta. Edelleen sopimukseen on kirjattu periaatteeksi pyrkimys siihen, että suunnitteluhankkeesta tiedotetaan avoimesti.

Emmi Nykänen

neuvotteleva virkamies

liikenne- ja viestintäministeriö

Miikka Rainiala

yksikön johtaja

liikenne- ja viestintäministeriö