Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Henkisen joulurauhan aika

Siitä, miten asiat ovat nyt, ei voida päätellä, miten ne parhaimmillaan voisivat olla, kirjoitti Itä-Suomen yliopiston professori Arto O. Salonen sosiaalisessa mediassa. Hän avasi keskustelun kuvittelukyvyn merkityksestä ja peräänkuulutti näkemyksellisyyttä ja toimintatahtoa.

Mielikuvituksen ruokkimiseen tarvitaan Salosen mukaan taiteen moninaisia keinoja: musiikkia, näyttämötaidetta, kirjallisuutta, tanssia ja kuvataiteita. Taiteen voimin pystytään siirtämään ajatukset toisenlaiseen todellisuuteen.

Kykyä nähdä asiat toisenlaisena, mielellään positiivisena ja valoisana, tarvitaan erityisesti tässä ajassa. Koronapandemia riehaantui joulun alla. Se aiheuttaa monenlaista huolta ja epävarmuutta. Ihmisten mahdollisuuksia tavata toisiaan vapaasti rajoitetaan jälleen. Monet joutuvat tahtomattaan viettämään joulunsa yksin muistakin syistä.

Yksinäisyys on tunne, jota voi potea myös ihmisten ympäröimänä. Yksinäisyydentunne on tuhoisaa, ja se heikentää hyvinvointiamme. Yksikin myönteinen ihmissuhde voi katkaista yksinäisyyden kierteen, toteaa Suomen Punainen Risti. Vapaaehtoisvoimin toteutettua ystävätoimintaa tarjoaa seurakuntien lisäksi moni järjestö. Myös verkossa.

Moni perhe elää erityisesti näinä aikoina vaikeiden taloudellisten ja henkisten ristiriitojen keskellä. Pitkittyneet erimielisyydet ja epävarmuus heijastuvat jokaiseen, jota tilanne koskettaa. Lapsiin, vanhempiin ja isovanhempiin, lähisukulaisiin sekä työyhteisöihin.

Henkinen läsnäolo ja joulurauha ovat parhaita lahjoja, jotka toisillemme voimme tänä jouluna antaa. Nyt on aika työntää hetkeksi oman kyynisyys, vihamielisyys ja oman edun tavoittelu syrjään.

Luodaan epätoivon sijaan uskoa itseemme ja läheisiimme. Sallitaan lasten ja aikuisten säilyttää uskonsa hyvään ja pidetään huolta toisistamme.

Länsiväylän toimitus toivottaa hyvää ja rauhallista joulua sinulle ja perheellesi!

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi