Pääkirjoitus: Ihmisläheisyys Espoon vahvuus

Tulevaisuus on lasten ja nuorten – tehkäämme ihannekaupunki heitä varten, toteaa Espoon kaupunginjohtajana 80–90-luvuilla työskennellyt Pekka Löyttyniemi kirjassaan Ihannekaupunki. Löyttyniemi tapasi joulun kynnyksellä kaksi espoolaista nuorta, jotka haastattelivat häntä Espoon 50-vuotisjuhlavuoden kynnyksellä.

Kohtaaminen oli koskettava. Yhteinen kieli, ymmärrys ja kunnioitus löytyivät oitis. Selvisi, ettei nuorten mielipiteitä aiemmin juuri kyselty. Nyt on ymmärretty, että kaupunkia rakennetaan nuorille.

Löyttyniemi muistutti, että modernin Espoon voi katsoa syntyneen juuri nuorten teekkareiden ansiosta Otaniemen ympärille.

Olennaista on, että kaupunki pysyy ihmisläheisenä, ihmisen ymmärrettävänä. Espoossa kaupunginosat ovat keskikokoisen kunnan kokoisia, jopa isompia. Viisaus onkin ollut pilkkoa kaupunki palasiksi. Antaa alueiden kehittyä omalla tyylillään.

Vahva alueidentiteetti on juurruttanut asukkaat omaan asuinympäristöönsä. Mielikuvat Kivenlahdesta, Soukasta, Matinkylästä, Olarista, Leppävaarasta, puhumattakaan Tapiolasta ovat sitkeässä. Vanhojen kaupunginosien rinnalle syntyy uusia alueita, joihin muodostuu uusi, omanlaisensa identiteetti.

Vanhatkin uudistuvat. Osa kylistä on herännyt uuteen kukoistukseensa, kuten Kauklahti. Asukkaiden yhteishengen voimin on onnistuttu luomaan aktiivinen kyläyhteisö.

Koronapandemia on vienyt nykyisten päättäjien huomion akuutin kriisin hoitoon ja siitä selviytymiseen. Espoo on selvinnyt kriisin vakavuuden ja kaupungin koon huomioiden tilanteesta kiitettävästi. Kaupunki on pitänyt kiinni aktiivisesta linjastaan ja yhteydestään mediaan kiinni koko kriisin ajan.

Eri-ikäiset kaupunkilaiset odotuksineen ja arvoineen haastavat päättäjiä arkisilla huolillaan. Se on osa kaupunkidemokratiaa – ja kehitystä. Yksi kaupungin menestyksen edellytyksistä on jatkuva vuorovaikutus.

Hyvää uutta vuotta 50 vuotta täyttävälle kaupungille ja sen asukkaille!

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut