Vaaliareena: | Koronan maallikkojäljittäjiä tarvitaan

Espoossa koronan ilmaantuvuusluvut ovat nousseet kovaa vauhtia ja ovat nyt jo pitkälti yli viiden sadan ja kasvavat päivä päivältä. Espoo on toki pärjännyt taudin ilmaantuvuudessa lähikuntia hieman paremmin. Siitä kuuluu kiitos erityisesti venyville terveydenhoidon ammattilaisille.

Meidän on vakavasti kysyttävä, kuinka kauan voimme joustaa terveydenhoidon ammattilaisten varassa pitämällä heitä jäljitystyössä ja samalla pitkittäen kiireettömään hoitoon pääsyä. Hoitovelka kolkuttaa ovella.

Yliopistot ja THL ovat kouluttaneet pitkin viime ja tätä vuotta koronajäljittäjiä, joilta ei edellytetä terveydenhuollon opintoja. Näitä maallikkojäljittäjiä lienee jo yli 7000 ja koko ajan koulutetaan lisää. Koulutukset ovat käsittääkseni korkealaatuisia.

Ihmettelen, miten tätä valtavaa koulutusresurssia on hyödynnetty vai onko hyödynnetty lainkaan: avoimia työpaikkoja koronan jäljittäjille ei ole ainuttakaan pääkaupunkiseudulla, vaikka heistä on huutava pula. Juuri nyt tarvitaan kipeästi terveydenhoidon osaavia ammattilaisia antamaan kuntalaisille rokotteita, eikä etsimään altistunteita.

Espoon pitää olla aktiivinen toimija maallikkojäljittäjien palkkaamisessa. On pelättävissä, että korona jatkuu vielä vuosia eri muodoissaan. Nyt on aika toimia, jottei korona enää kipeämmin räjähdä käsiin.

Jäljittäjien palkkaamisesta ei koidu kaupungille edes kuluja maan hallituksen luvattua korvata koronasta aiheutuvat menot. Sitä paitsi jäljittäjän työ voisi olla monelle reitti työelämään tai tienesti eläkkeen päälle.

Aulikki Pentikäinen (sd.)

aluevaaliehdokas

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut