Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Sote tulee – hyvin tässä käy

Olen suhtautunut hyvinkin kriittisesti siihen, että perustetaan uusi hallinnollinen taso, jotta saamme sosiaali- ja terveydenhuoltomme järjestettyä tehokkaasti, laadukkaasti ja ilman paisuvia kustannuksia. Päätös on nyt kuitenkin tehty, hyvinvointialueet perustetaan, ja niiden toiminta alkaa 1.1.2023. Yhteinen tehtävämme on varmistaa, että tehdään sellaisia ratkaisuja, joilla uudistuksen tavoitteet saavutetaan.

Tärkeätä on, että me kaikki otamme nämä vaalit tosissamme ja käymme äänestämässä. Kyse on jatkossa yhtä tärkeistä vaaleista kuin kunnallisvaalit. Siirtyyhän Espoossakin noin puolet kaupungin budjetista Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen käyttöön.

Monessa yhteydessä on kysytty, miten rahat saadaan riittämään. Valtio on sanonut takaavansa ylimenokauden järjestelyiden korkeammat menot. Mitä tapahtuu sitten, jos rahat eivät jatkossa riitä? Annetaanko hyvinvointialueille verotusoikeus? Mielestäni se on looginen seuraus, koska hyvinvointialue ei voi olla oikeasti itsenäinen eikä vastata palveluistaan, jollei sillä ole mitään vaikutusmahdollisuuksia tuloihinsa.

Tärkein resursseista on kuitenkin henkilöstö. Meidän tulee huomattavasti paremmin kuin aikaisemmin pystyä takaamaan työntekijöiden työhyvinvointi ja työviihtyvyys. Yhtenä tärkeimmistä asioista on johtamisen ja henkilöstöpolitiikan kuntoon saattaminen. Molemmat tulee päivittää tähän päivään ja niihin tosiasiallisiin tarpeisiin, joita alalla on. Pieni voi olla suurta tässä yhteydessä. Pienet yksiköt voivat olla laadukkaimpia, tehokkaampia ja viihtyisämpiä. Pieniä yksiköitä onkin ensi kädessä kehitettävä eikä suljettava.

Monessa asiassa yhteistyötä tulee tehdä useamman uudenkin tahon kanssa, jotta koko paletti saadaan toimimaan mutkattomasti. Palo ja ensihoito on yksi avainala. Moni taho joutuu miettimään asioita uudesta lähtökohdasta. Toivon, että siihen on valmiuksia myös esimerkiksi johtoportaassa ja työehtosopimusosapuolissa ja tietysti uusissa valtuutetuissa.

Ensi vaiheessa hyvinvointialueiden tehtävänä on varmaan vain katsoa, että palvelu pyörii, mutta hetimiten pitää myös miettiä, miten pidemmällä tähtäimellä haluamme asioiden sujuvan. Tällainen strateginen pohja on välttämätön rakentaa, jotta toiminta olisi pitkäjänteistä.

Tästä tulee hyvä siksi, että valitsemamme paikalliset valtuutetut pääsevät päättämään oman sopivan laajan lähialueemme asioista. Me voimme päättää, miten palvelumme toimivat, miten monta yksikköä meillä on, missä ne sijaitsevat, miten niitä johdetaan ja miten me hoitoa tarvitsevia hoidetaan. Palvelumme tulee aina suunnitella niin, että ne ovat lähellä sinua.

Martin Heinrichs (r.)

aluevaaliehdokas Länsi-Uudellamaalla