Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Masentunut vanhempi ei löydä apua mielenterveyspalveluiden viidakossa

Uupunut äiti ja uupunut perhe eivät saa kyllin nopeasti apua. Äidin synnytyksen jälkeinen masennus vaikuttaa lapsen elämään. Jokainen päivä, jokainen viikko ja jokainen kuukausi, jonka äiti joutuu elämään ilman apua masennusoireidensa kanssa, vaikuttaa lapsen psyykkiseen kehitykseen ja hyvinvointiin. Äidin masennuksen nopea hoito lisää äidin, lapsen ja koko perheen hyvinvointia. Tarvitsemme selkeitä hoitopolkuja ja rohkeita panostuksia ennaltaehkäisyyn sekä nopeaan hoitoon.

Ohjaan vapaaehtoisena Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:n vertaistukiryhmää. Siellä vastaan tulee mitä ihmeellisimpiä tarinoita siitä, miten apua on yritetty hakea, miten monella luukulla on joutunut käymään ja mistä apua on lopulta löytynyt. Kaikille apua ei ole löytynyt, vaan vertaistukiryhmä on ollut viimeinen vaihtoehto. Jotta olisi edes joku, jolle puhua.

Tilanne on järkyttävä. Yksikään ihminen ei saa jäädä yksin mielenterveyden kriisissä. Niin ei etenkään saa käydä pienen vauvan äidille, joka on väsynyt ja uupunut vauvan hoidosta, valvotuista öistä ja uuteen opettelusta. Kaikilla ei ole voimavaroja vaatia ja etsiä apua nykyisen kaltaisessa sekavassa palveluverkossa. Monet sanovat suoraan, etteivät tiedä, mistä apua pitäisi hakea eivätkä jaksa selvittää. Asia on korjattava.

Meidän on laitettava rohkeasti resursseja ongelmien ennaltaehkäisyyn, nopeaan ja tehokkaaseen puuttumiseen sekä järjestelmän selkeyttämiseen. Jokaisen ihmisen pitää tietää, mistä apua saa. Jokaisen terveydenhuollossa työskentelevän ammattilaisen pitää tietää, minne asiakas pitää ohjata. Resursseja auttamiseen on oltava riittävästi. Synnytyksen jälkeistä masennusta voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa. Uusien aluevaltuutettujen on rohkeasti uudistettava ja selkeytettävä mielenterveyspalveluja!

Aino Laine (sd.)

sairaanhoitaja, DI

aluevaaliehdokas

Espoo