Pääkirjoitus: Espoon nuoret pulassa

Yhä useampi lapsi ja nuori kaipaa kipeästi luotettavan, turvallisen aikuisen läsnäoloa pääkaupunkiseudulla.

Korona-aika lisäsi lasten ja nuorten oireilua. Se ilmenee häiriökäyttäytymisenä, väkivaltana, ilkivaltana ja päihderiippuvuutena.

Tavallista enemmän yhteydenottoja on Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan ollut Etelä- ja Lounais-Espoon kaupunginosissa. Espooseen kokoontuu nuorisoa paikoittain jopa Kirkkonummelta ja Siuntiosta saakka.

Kun aikuiset vetäytyvät koteihinsa koronaturvalliseen kuplaan, nuorten määrä julkisilla paikoilla korostuu.

Poliisin mukaan aikuisten olisi hyvä keksiä järkevää ajanvietettä julkisissa tiloissa.

Aikuisten näkyminen ja läsnäolon saattaisi vähentää ongelmien syntymistä.

Ongelmiin turhautuneet aikuiset pyrkivät epätoivoisesti löytämään erilaisia keinoja ilkivallan ja häiriön kitkemiseksi.

Haasteena on, että avun tarve ja apu eivät välttämättä aina kohtaa.

Kun tunteet ovat pinnassa ylilyöntejä sattuu puolin ja toisin. Katupartiot eivät esimerkiksi ole ratkaisu, sillä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen on lähtökohtaisesti poliisin tehtävä.

Nuorten jengiytyminen on herättänyt ristiriitaista keskustelua julkisuudessa syksyn 2020 aikana. Osa ei tunnista ongelmaa ja vähättelee sitä, osan mukaan se on jo paisunut mittavaksi.

Ilmiöiden tunnistaminen ja erottaminen toisistaan on tärkeää, jotta niistä voidaan puhua oikeilla nimillä ja ongelmiin voidaan puuttua järkevällä tavalla ja ajoissa.

Nuoren kannalta se, millä termeillä asiasta puhutaan, on toissijaista. Tärkeintä on, että keinot ovat oikeat ja että nuorten ajautuminen rikoskierteeseen saadaan ajoissa katkaistua.

Poliisi ei yksin pelasta nuoria. Yhteistyön kaupunkilaisten, eri viranomaisten ja kolmannen sektorin kesken on oltava saumatonta.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut