Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Asukastoiminta vaikuttaa

Helsinki mainostaa lähikirjastojaan. Espoo sulkee lähikirjastojaan, vaikka palvelujen kysyntä kasvaa.

Laajalahden asukkaat ovat osoittaneet, että asukkaat voivat vaikuttaa. Heidän kirjastoaan on parinkymmenen vuoden aikana yritetty monasti sulkea, kuten nytkin, mutta asukkaat ovat aina voittaneet. Kulttuurilautakunta ei ole myöntänyt remonttirahaa Soukan ja Kivenlahden kirjastoihin, jotta ne voitaisiin sulkea. Edellinen sulkemisyritys oli 15 vuotta sitten. Silloinen lautakunta ja asukkaiden aktiivisuus pelastivat kirjastot.

Kaupungilla on kuntalain velvoittama pakko kertoa asukkaille tulevista hankkeista. Asukasyhdistykset ovat demokratian perusyksikköjä. Ne toteuttavat kuntalain kuulemisvelvoitetta. Asukkailla on oikeus esittää mielipiteensä.

Tämä ei riitä. Asukasyhdistysten tulee itse aktiivisesti seurata alueensa hankkeita ja vaadittava tietoa. Selkeät kirjalliset kannanotot ovat tärkeitä. Mielipidekirjoitukset, kokoukset, nimien keräys, julkiset kannanotot, asukaskyselyt sekä vaikuttaminen puolueisiin, valtuutettuihin ja lautakuntiin ovat tärkeitä ja tuloksellisia, kuten Laajalahden toiminta osoittaa. Asukasyhdistykset ovat asukkaiden etujärjestöjä.

Viime vuosina lukuisat kaatuneet kaavat ovat asukastoiminnan tulosta. Suomen ennätys? Kaupungin ja asukkaiden tavoitteet ovat olleet pahasti ristiriidassa keskenään ja oikeusasteet ovat tukeneet asukkaiden kantoja. Ketähän varten kaupunki on? Demokratia ei toimi, jos valtuutetut tukevat vain virkamiehiä eikä asukkaiden mielipiteistä välitetä. Espoon tilanne on seurausta yhden puolueen valta-asemasta.

Juhani Hakala