Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Koronan jälkihoidossa muistettava sosiaalihuollon laaja kenttä

Sosiaalipalveluiden merkitys koronakriisin hoidossa on erittäin iso, ja tähän tarpeeseen tulevien hyvinvointialueiden tulee pystyä vastaamaan. Kun puhutaan hoitovelasta ja siitä, miten iso se on, niin täytyy muistaa myös sosiaalihuolto, jota voidaan kutsua palveluvelaksi. Ihmiset ovat joutuneet viime vuosina erityisen paljon koronan takia kriisitilanteisiin, on tullut työttömyyttä ja mielenterveysongelmia, tilanteet kodeissa ja perheissä ovat pahentuneet ja erityisesti lapset oireilevat. Kyse ei ole yksinään terveydenhuollon kriisistä.

Koronakriisin jälkihoidossa on huomioitava sosiaalihuollon merkitys ja varmistettava, että resursseja riittää mielenterveyspalveluiden ja terveydenhoidon ohella myös esimerkiksi lastensuojelun, aikuissosiaalityön ja työttömyyden hoitoon ainakin hetkellisesti enemmän kuin yleensä. Sosiaalihuollon ammattilaiset joutuvat koronasta huolimatta tekemään kotikäyntejä ja tapaamaan kasvotusten asiakkaita ja aina asiakkaat eivät itse halua tai pysty huolehtia koronarajoituksista. Sosiaalityössä kohdataan päivittäin kasvokkain ihmisiä, joilla on akuutteja kriisejä, häätöjä, eroja tai taloudellisia vaikeuksia. Nämä tilanteet täytyy pystyä hoitamaan, jotta ihmiset pääsevät takaisin jaloilleen ja kriisit eivät syvene tai pahene entisestään. Työntekijät ovat olleet todella kovilla näissä tilanteissa ja laittavat myös oman terveytensä alttiiksi päivittäin.

Tulevilla hyvinvointialueilla myös moniammatillisten tiimien kokoamisessa on tärkeää huomioida myös sosiaalihuollon näkökulma. Jokainen meistä tietää, miten moni yksittäinen asia vaikuttaa elämässä kokonaisuuteen. Ei voida aina keskittyä vain yhden pienen osion hoitamiseen yksinään vaan on hyvä pohtia myös ehkä taustalla olevia syitä ja tekijöitä sekä ympäristön vaikutusta esimerkiksi nuorten mielenterveysongelmiin. Pelkkä lääkitys ei riitä, vaan tarvitaan mahdollista lääkitystä, sopivaa terapiaa, tukeva ympäristö sekä välittäviä ihmisiä. Sosiaalihuollon laaja kenttä on muistettava myös koronan jälkihoidossa. Meillä sosiaalialan ammattilaisilla on paljon annettavaa kun tehdään asioita yhdessä.

Haluan myös tuoda esille ennaltaehkäisyn tärkeyden. Voimme ehkäistä koronakriisin aiheuttamat haasteet tulevaisuudessa, kun nyt panostamme ja korjaamme palveluvelkaa. Toimivat neuvolapalvelut, enemmän apua perheille ja kouluihin ehkäisevään työhön, sujuva pääsy mielenterveyspalveluihin ja apua ja tukea ongelmien käsittelyyn.

Huolehditaan siitä että jatkossa voimme kaikki paremmin ja jaksamme kohdata haasteita ja kriisejä vahvemmin yhdessä.

Hanna Hukari (vihr.)

sosiaalialan ammattilainen

aluevaaliehdokas

Espoo