Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn panostettava

Mielenterveyden häiriöt ovat aikamme kansansairaus. Moni potee ahdistusta, masennusta, uupumusta tai jotain muuta mielenterveyden häiriötä. Oikea-aikainen ja riittävä apu ovat silloin a ja o. Hyvinvointialueiden onkin tärkeää varmistaa toimivat mielenterveydenpalvelut.

Mutta mielenterveystalkoissa pelkkä rahan lisääminen mielenterveyspalveluihin ei riitä. On pureuduttava myös syihin ongelmien taustalla ja pyrkiä ennaltaehkäisemään mielenterveyden häiriöitä. Se on kaikkein kustannustehokkainta ja inhimillisesti paras ratkaisu.

Esimerkiksi koulukiusaamisen tiedetään altistavan mielenterveyden häiriöille. Siksipä kiusaamiseen pitää olla ehdoton nollatoleranssi ja sen kitkemiseksi on käytettävä vaikuttavia keinoja, joita niitäkin on.

Mielenterveystaitoja, kuten tunne- ja tietoisuustaitoja, vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja, pitäisi opettaa jo päiväkodeissa ja neuvoloissa sekä kouluissa.

Lapsiperheköyhyys ja osattomuuden kokemukset altistavat mielenterveydenhäiriöille, siksi syrjäytymiskehitykseen pitää puuttua ajoissa ja lapsiperheköyhyyttä pitää pyrkiä vähentämään kaikin keinoin.

Lisäksi ehdotan, että otetaan kolmas sektori vahvasti mukaan mielenterveystalkoisiin. Moni järjestö ja kirkko järjestää erilaisia ja eri kohderyhmille tarkoitettuja vertaisuuteen perustuvia ryhmiä ja toimintaa, jotka edistävät mielen hyvinvointia. Niissä toteutuu usein myös jokaiselle ihmiselle tärkeä osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemus.

Sari Savela (kd.)

KTM

aluevaaliehdokas

Espoo