Vaaliareena: | Lastensuojelun toimintaan saatava muutos

Lastensuojelun kasvava vauhti aiheuttaa merkittävän kustannuserän Espoon kaupungille.

Espoon lastensuojelun kokonaiskustannukset vuonna 2020 olivat 60 973 581 euroa, josta sijaishuollon kustannukset, eli kun lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle, olivat 49 940 548 euroa, josta laitoshoidon osuus on 79,2 prosenttia. Pienestä summasta ei siis ole kyse.

Laitokset ovat suurimmaksi osaksi yksityisten omistamia, ja ne tuottavat voittoa sijoitetuilla lapsilla. Näin ei saisi olla. Lapset eivät ole kauppatavaraa. Lapsen laitoshoito maksaa vuorokaudelta noin 300 euroa. Vuonna 2020 0–17-vuotiaita lapsia oli Espoossa kodin ulkopuolella sijoitettuna 735.

Hyvinvointialueiden tulee pyrkiä siihen, että tällainen voittoa tavoitteleva toiminta tulisi loppumaan. Alueiden tulisi itse harjoittaa lastensuojelutoimintaa eikä maksaa siitä yksityisille yrittäjille. Lastensuojelun tulisi ensisijaisesti olla sellaista, että sen tarjoama apu vietäisiin perheisiin ja pyrittäisiin auttamaan perheen ongelmissa.

Nykyään on tapana ongelman tullessa sijoittaa lapsi pois kotoa, jolloin ongelma jää, sitä ei käsitellä. Tuolloin vanhempi jää yksin miettimään asioita eikä hänelle tarjota mitään avuksi.

Kun lapsi erotetaan perheestä, siitä aiheutuu koko elämän mittainen trauma koko perheelle, ei vain lapselle. Näin kasvavat mielenterveysongelmat ja ne kuormittavat yhteiskuntaa. Aikuinen ei ehkä koskaan pysty enää työelämään. Tähän täytyy saada muutos.

Tätä on jatkunut jo kymmeniä vuosia. Nyt on tultava loppu. Tuolla laitosvuorokausi hinnalla saisi suurta apua perheelle. On käsittämätöntä, että vuorokausihinta on jopa suurempi kuin hotelliyö aterioineen.

Jaana Valle (ps.)

sairaanhoitaja, kaupunginvaltuutettu

Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut