Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Lasten ja nuorten palvelut turvattava hyvinvointialueilla

Aluevaalien jälkeen, jo vuoden kuluttua Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sekä terveys-, sosiaalipalveluista että pelastustoimesta Espoossa ja sen läntisillä naapureilla aina Hankoon saakka.

Vaalikoneissa on kysymyksiä terveyspalveluista ja terveyskeskusten säilymisestä omissa kunnissamme ja lähipalveluna.

Yksi tärkeimmistä vastuista on turvata alueemme lapsille ja nuorille hyvät terveyspalvelut. Korona-aika on ollut kaikille raskas, mutta erityisen raskas se on ollut kohta kahden vuoden ajan lapsille ja nuorille. Etäopetus on vaikeuttanut koulunkäyntiä ja oppimista. Kaverisuhteet ovat kärsineet eristyksestä. Perheet ovat olleet lujilla etätöiden takia.

Hyvinvointialueellamme on turvattava kouluterveydenhuolto ja oppilashuollon palvelut, jotka siirtyvät vuoden kuluttua hyvinvointialueen vastuulle. Vuosien ajan koululääkärinä toimineena näen tämän asian tärkeyden. Nuorten ahdistuneisuus ja masentuneisuus on lisääntynyt korona-aikana. Terveydenhoitajan, koululääkärin, kuraattorin ja psykologin palvelut tulee turvata lähipalveluna omassa koulussa ja oppilaitoksessa ilman viivytyksiä.

Matalan kynnyksen paikkoja tarvitaan myös nuorille aikuisille, jotka ovat jättäneet koulunsa kesken masennuksen tai muun syyn takia. Nupoli on yksi mahdollisuus matalan kynnyksen palveluihin ja sen resurssit tulee turvata.

Etäpalveluita tulee myös kehittää. Nuoret osaavat käyttää niitä meitä aikuisia paremmin. Henkilökohtainen kohtaaminen ja tuki on tärkeää kriisin keskellä. Sosiaalityöllä on tärkeä paikka perheiden ja vanhempien tukemisessa. Terveyskeskusten ja erikoissairaanhoidon tulee palvella kaikkia ikäryhmiä.

Kaarina Järvenpää (kd.)

yleislääketieteen erikoislääkäri, kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas

Espoo