Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Sopiva ehdokas löytyy vaalikoneesta

”Pidetään kaikista huolta”, ”Toimivat palvelut”, ”Terveyttä ja hyvinvointia kaikille”, ”Ihminen edellä” ja niin edelleen. Kuulostaako tutulta? Näillä perusteillako valitsemme valtuutetut? Nyt valittavat aluevaltuustot päättävät muun muassa hyvinvointialue- ja palvelustrategiasta, palveluverkoston periaatteista, pelastustoimen palvelutasosta, hyvinvointialueen talousarviosta ja -suunnitelmasta ja henkilöiden valitsemisesta eri toimielimiin.

Kyseessä on lähihistorian suurin yksittäinen reformi, jossa sote- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta vastaa 21 hyvinvointialuetta ja Helsinki. Yli 20 miljardin euron vuosittainen rahoituskokonaisuus: rahoituskriteereissä palvelutarve 79,6 prosenttia, asukasmäärä 14,6 prosenttia ja muut 5,8 prosenttia (vieraskielisyys, asukastiheys, kaksikielisyys, saaristolaisuus, saamelaisuus ja niin edelleen). Noin 170 000 henkilöä siirtyy kunnista hyvinvointialueiden palvelukseen.

Sote-uudistuksessa on määrä parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja kansalaisten yhdenvertaisuutta sote-palveluihin sekä nopeuttaa hoitoon pääsemistä. Ongelma on siinä, että jälleen kerran kirjatut tavoitteet ja todellisuus ei kohtaa. Rahoitusosuuksista jokainen näkee, että Espoo on yksi suurimmista kärsijöistä. Mutta parhaamme on yritettävä.

Selkeänä erona muihin puolueisiin perusuomalaisille sote-palvelun tarjoajan valinta ei ole ideologinen kysymys, vaan kustannustehokkuuden ja palveluiden laadun on aina toimittava valintakriteereinä. Laatukriteereihimme kuuluu myös, että emme hyväksy haavoittuvien ryhmien, kuten vanhusten, invalidien ja sijoitettavien lasten, joutumista hintakilpailun kohteeksi.

Miten sitten valita itselle sopiva ehdokas vai äänestääkö ollenkaan, siinäpä pulma. Yleensä on hyvä suosia tuoretta voimaa, mutta tällä kertaa lienee vanhassa vara parempi. Kysymyksessä ovat suuret ja monimutkaiset asiat, joissa kompetenssilla (kyky, kokemus ja halu) sekä todistetulla yhteistyökyvyllä on paremmat mahdollisuudet onnistua kuin pelkällä nuoruuden innolla. Ja äänestää kannattaa aina!

Itsensä kanssa samalla tavalla ajattelevia ehdokkaita löytyy parhaiten vaalikoneista, esimerkiksi Länsiväylän aluevaalikoneesta.

Mikko Wikstedt (ps.)

Espoon Perussuomalaisten puheenjohtaja

aluevaaliehdokas

Espoo