Espoon kaupunki valmistelee Espoon sairaalan myyntiä kovaa vauhtia ennen kuin sote-valtuutetut saavat toimivaltaa. Kauppaa perustellaan, kuten Espoon sähkön myyntiä vuonna 2006, taloudellisella hyödyllä. Taloudellisten hyötyjen perustelut kaupassa ovat hölynpölyä ja helposti todistettavissa vääriksi. Inflaatio nostaa kiinteistöjen arvoa, sekä sijoitusrahastoihin sijoitettavissa varoissa Espoolla on vanhastaan huonoja kokemuksia. Espoon sairaalan myynti ei ole taloudellisesti kannattava päätös.
Todellisuudessa päätös on poliittinen. Kokoomusjohtoisessa Espoossa jyrätään päätöksiä nopeasti läpi ennen kuin aluevaltuusto saadaan toimintaan. Aluevaltuuston aloittaessa toiminnan päätösvalta muun muassa terveydenhuollon järjestämisestä siirtyy pois Espoon kaupunginvaltuustolta. Alkaa olla viime hetket tehdä harkitsemattomia, nopeita päätöksiä, jotka näkyvät kunnallisverossamme myöhemmin. Sairaalan myyntipäätöksellä heikennetään aluevaltuuston toimivaltaa sekä kasvatetaan sote-uudistuksen hintalappua. Sairaalan myynnillä saadaan tuloja nyt, pitämisellä saadaan tuloja myös jatkossa.
Sairaalan myynnin jälkeen tilat vuokrataan ostajalta pitkällä vuokrasopimuksella, joka jätetään hyvinvointialueen maksettavaksi, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueelle. Sairaalan yleinen kunnossapito jätetään kiinteistön omistajan vastuulle tarkoittaen yleensä halvinta tarjousta kiinteistön huollosta. Päätös ei tue linjaa kestävästä kehityksestä eikä hyvinvoivasta Espoosta.
Miten meillä voi olla hyvin toimiva julkinen terveydenhuolto, jos sairaalatkin pitää vuokrata yksityiseltä sektorilta. Nyt jäitä hattuun ja pidetään kiinni omasta, juuri valmistuneesta ja hyvin hoidetusta sairaalastamme.
Tuomas Ortia (sd.)
perheenisä, yrittäjä, Espoon kaupunginhallituksen konsernijaoston varajäsen