Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Varmistetaan lapsillemme terve ja turvallinen arki

Viime vuoden kouluterveystutkimuksen tulokset julkistettiin vuoden vaihteessa. Elämäänsä tyytyväisten nuorten osuus on laskenut. Jopa 24 prosenttia tytöistä tuntee itsensä yksinäiseksi ja yli 30 prosenttia kokee ahdistuneisuutta. Turvallisuuden tunne on heikentynyt. Syrjintää, seksuaalista häirintää ja henkistä väkivaltaa kokee yhä useampi nuori. Tilanteeseen on reagoitava konkreettisilla toimilla heti.

Valtaosa nuorista kokee, että on saanut apua ongelmiinsa ja kokee terveystarkastuksen laadun hyväksi. Hoito on hyvää ja sen saatavuus tulee varmistaa myös jatkossa, mutta se ei yksin riitä. Aikuisten läsnäoloa niin kotona kuin koulussa tulee lisätä tuntuvasti. Jopa puolet lapsista ja nuorista kokee, ettei koulussa ole aikuista, jonka kanssa keskustella mieltä painavista asioista. Kouluissa työskentelevät aikuiset työskentelevät jatkuvasti kasvavan työmäärän ja yhä moninaisimpien haasteiden parissa, jolloin aikaa ei ole riittävästi yksittäiselle oppilaalle.

Jatkuva uudistaminen ja hallinnollisen työn lisääminen vailla kokonaiskuvaa koulutyön arjesta, uuvuttaa niin opettajat ja rehtorit kuin oppilashuollon henkilöstön. Lainsäädäntöä on uudistettava siten, että opettajien kirjaamisvelvoitteet pienenevät ja aikaa jää siten oppilaille enemmän.

Koulupsykologit ja kuraattorit, jotka ovat tärkeä osa kouluyhteisöä, ovat uuden edessä. Jälleen uusi hallintouudistus, jossa hyvin vähäiselle huomiolle on jäänyt arjen haasteet ja niiden ratkaiseminen. Ristiriidat perheissä ovat kasvaneet. Miten kodissa voidaan, näkyy oppilashuollon työssä.

Iloa herättää se, että lähes kaikki lapset ja nuoret harrastavat jotakin ainakin kerran viikossa. Vaikkakin nettiriippuvuus on lisääntynyt, niin on myös liikkuminen. Tätä myönteistä kehitystä tulee pitää yllä. Kannustetaan lapsia ja nuoria liikuntaharrastusten pariin. Liikunta lisää niin fyysistä kuin psyykkistä hyvinvointia. Mielestämme jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla vähintään yksi liikunta tai kulttuuriharrastus elämässään.

Kasvatetaanko hallintoa entisestään vai varmistetaanko lapsillemme ja nuorillemme mahdollisimman terve ja turvallinen arki – näissä vaaleissa siihen on mahdollisuus vaikuttaa.

Marika Räf, ent. Niemi (kok.)

Espoon kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja

Ira Hietanen-Tanskanen (kok.)

Espoo

Eero Kling (kok.)

Espoo

Vanessa Kurri (kok.)

Espoo

Joel Vanhanen (kok.)

Espoo