Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Menestyvä alue edellyttää perheiden hyvinvointia

Korona on kurittanut koko yhteiskuntaa, mutta erityisen kovilla ovat olleet lapset ja nuoret perheineen. Kaupunkien säästötoimet ovat aiheuttaneet, jo ennen koronaa, palvelujen riittämättömyyttä ja yhä pidentyneitä jonoja. Samaan aikaan kouluilla on ollut vaikeuksia auttaa tukea tarvitsevia oppilaita.

Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelma pyrkii saamaan tuloja ja menoja tasapainoon. Valtuuston enemmistö on kuitenkin päättänyt periaatteellisesti olla keräämättä tuloja edes maltillisella veron korotuksella. Tämän seurauksena kaupungin rahat eivät ole riittäneet huolehtimaan kaikkien hyvinvoinnista. Säästöjä on haettu erilaisilla tehostustoimilla. Samalla se on tarkoittanut sitä, että palvelut eivät ole olleet saatavilla kaikille niitä tarvitseville. Aluevaltuuston on nyt korjattava tämä hyvinvointivaje yhdessä kuntien kanssa.

Käytännössä tehostaminen on tarkoittanut esimerkiksi suurenevia luokkakokoja, joiden hälinässä erityisesti autismin kirjolla olevien tai muiden erityisherkkien lasten kuormitus on kasvanut. Vanhempien hätä on suuri, kun oppilasterveydenhuollon ammattilaisia ei ole saatu palkattua kouluihin ja esimerkiksi Espoon lastenpsykiatrisessa yksikössä on niin valtava henkilöstövaje, että uusia asiakkaita ei ole pitkään aikaan voitu ottaa vastaan. Erikoissairaanhoitoon pääsevät vain vaikeasti oireilevat lapset ja nuoret ja silloinkin monesti liian myöhään.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on paljon asialleen omistautuneita ammattilaisia ja huolehtivia vanhempia. Silloin kun apu toimii, on se usein laadukasta ja vaikuttavaa. Lasten ja nuorten hyvinvointi voidaan turvata, kun perheet saavat avun oikeaan aikaan. Oikea-aikainen apu turvaa samalla myös vanhempien työkyvyn. Kun jo ajoissa ymmärretään mitkä tekijät luovat lapsille ja nuorille kuormitusta ja pahoinvointia, voidaan monen palvelun tarvetta pienentää tai ehkäistä kokonaan. Se edellyttää hyvinvointinäkökulman ymmärtämistä kaikilla kuntien ja hyvinvointialueen tasoilla. Eheä kokonaisuus syntyy panostamalla laadukkaisiin julkisiin palveluihin oikeasuhtaisesti. Palvelusetelit ja ulkoistukset voivat parhaimmillaan auttaa, mutta vain siinä tapauksessa, että huolehdimme laadukkaasta ja riittävästä omasta palvelutuotannosta.

Aluevaalit pidetään nyt! Vaaleissa äänestetään puolueista ja päättäjistä, jotka käyttävät ylintä päätösvaltaa sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen suhteen. Muista äänestää.

Tiina Ahlfors (vas.)

psykoterapeutti ja kaupunginvaltuutettu

Espoo

Aino Akinyemi (vas.)

sosiaaliohjaaja ja varakaupunginvaltuutettu

Espoo