Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Bemböle skolanin lakkauttamiselle ei perusteita

Bemböle skolan on taas lakkautusuhan alla. Tällä kertaa lakkautusta puserretaan Taloudellisesti kestävä Espoo -leikkausohjelman puitteissa vedoten jo edellisiltä lakkautusyrityksiltä tuttuihin argumentteihin: pieni oppilasmäärä, tilojen laatu, johtamisen ja oppilashuollon tarkoituksenmukaisuus ja tilakustannukset.

Koulun lakkauttamista perustellaan liikunta- ja ruokasalien sekä teknisen työn tilojen puutteella. Liikuntasalia olisi mahdollista käyttää yhteistyössä esikoulun kanssa tai Lagstadiin tukeutuen. Ruokasalin puute on vanhempien palautteen perusteella parantanut ruokarauhaa ja teknisen työn tilat ovat järjestyneet sujuvasti Lagstadin koululta. Ruotsinkielisen opetustoimen mukaan johtamisen haasteet johtuvat siitä, että kolme esikoulua ja kolme koulua jakavat samat rehtorit. Johtaminen on kuitenkin aina järjestelykysymys.

Maltillinen oppilasmäärä on Bemböle skolanille etu ja vanhempien tyytyväisyys koulua kohtaan selvä: yli puolet koululaisten vanhemmista ovat ottaneet meihin vihreisiin yhteyttä ja esittäneet syvän huolensa kotoisan ja turvallisen kouluyhteisön puolesta. Tutkimustulosten valossa pienet koulut näyttäytyvät pedagogisesti yhtä laadukkaina, ellei laadukkaampina, kuin suuret yksiköt.

Uuden Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavan vaikutuksia ei voi myöskään sivuuttaa. Alueelle rakennetaan valtavasti uusia asuntoja, ja ruotsin- ja kaksikielisten perheiden määrää on vaikea arvioida. Todellista tarvetta ei siis tiedetä. Myös koulun oppilaaksiottoaluetta tulee tarkastella kriittisesti: yli puolet oppilaista tulee vapaaehtoisesti oppilaaksiottoalueen ulkopuolelta, mikä kertoo sekä aluejaon toimimattomuudesta että Bemböle skolanin houkuttelevuudesta.

Suurin osa koulun lakkauttamisesta saatavista 250 000 euron säästöistä saavutettaisiin 210 000 euron tilakulujen poistumisella. Nämä säästöt eivät kuitenkaan tule toteutumaan, sillä koulurakennus on sr-1-suojelumerkitty ja sen tontti on varattu julkiseen palvelutuotantoon. Suunnitelmia rakennuksen hyödylliseen jatkokäyttöön ei ole. Tilakulut säilyisivät siis kaupungin budjetissa, mutta lakkauttamisen jälkeen tilat ammottaisivat vuosikausia tyhjillään, ja rakennus lahoaisi käsiin. Tämä ei olisi ensimmäinen kerta, kuin näin tapahtuu.

Näillä perustein on selvää, että vaihtoehtoisia ratkaisumalleja ei ole tarkasteltu tarpeeksi, ja ennen kuin tilojen tulevaisuudesta on tehty selkeät päätökset kaavamuutoksineen, ei Bemböle skolanin lakkauttamiselle ole välittömiä perusteita.

On perin kummallista, että pienille kouluille ja kielivähemmistöillemme ei löydy puolustajia.

Janne Peltola (vihr.)

Sirpa Hertell (vihr.)

Jäseniä, nämnden Svenska Rum

Janne Hirvasvuopio (vihr.)

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta