Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Vaaleissa kyse myös veroista ja velasta

Ehdokkaat ovat pääosin jakaneet lupauksia siitä, mitä palveluita kukin parantaisi. Hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut ovatkin tärkeä osa hyvinvointiyhteiskuntaa. Haluan pelastaa sen velkaantumiselta ja yli varojen elämiseltä. Näissä aluevaaleissa onkin kyse siitä, osaammeko yhdistää lupaukset sellaiseen talousvastuuseen, joka antaa eväät pitää hyvinvointia yllä myös kymmenen vuoden päästä.

Hyvinvointialueiden käyttöön siirtyy alkutilanteessa noin 20 miljardia euroa verorahoja vuodessa. Se on noin kolmannes suhteessa valtion koko budjetin kokoon. Sote-menot ovat nopeimmin kasvava menoerä Suomessa. Ennusteissa menot kasvavat tällä vuosikymmenellä erityisen paljon Uudellamaalla. Väestön painopiste siirtyy täälläkin ikääntyneisiin, mikä on Itä- ja Pohjois-Suomessa tapahtunut aiemmin.

Valtiovarainministeriö ennustaa noin 10 miljardin euron vuosittaista aukkoa julkisen sektorin menojen ja tulojen välille vuosikymmenen lopulla, jos nykymenolla mennään. Tämä aukko täytyy lapioida umpeen, jos aiomme pelastaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan. Tarvitsemme kaikki terveet työikäiset töihin ja lisää työikäisiä Suomeen. Sekään ei yksin ratkaise, vaan kyse on myös kustannusten kasvusta. Siinä pienetkin muutokset ovat miljardeja.

Nykyisen ennusteen mukaan hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvät kustannukset ovat 3 miljardia euroa vuosikymmenessä. Se on liikaa. Vielä oleellisempaa on palveluiden kustannustehokkuuteen liittyvien pysyvien kustannusten kehitys. On iso riski, että hyvinvointialueista muodostuu rahan kinuamisen ammattilaisia, kun ne eivät itse joudu keräämään rahojaan asukkailta vaan rahoitus tulee valtiolta.

Se raha ei tule taivaasta vaan veronmaksajilta. Hyvin suurelta osin se tulee uusmaalaisilta veronmaksajilta ja liian usein tulevilta veronmaksajilta, joiden piikkiin lainaamme. Siksi talousvastuusta muistuttavien ehdokkaiden valitseminen aluevaltuustoon on samalla vastuuta myös laadukkaista palveluista ja turvasta tulevaisuudessa.

Vaihtoehto on veronkorotusten ja velkaantumisen tie. Se tie ei voi jatkua loputtomiin. Silloin edessä on raju supistaminen, jos talous ajetaan taantumaan liian raskaan menotaakan kanssa.

Kai Mykkänen (kok.)

aluevaaliehdokas, kansanedustaja

Espoo