Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Lastensuojelulaki käytäntöön

Pohdittaessa lasten ja nuorten pahoinvoinnin syitä on myös tarkasteltava riitaisia ja traumatisoivia vanhempien eroja, joissa lasta pahoinpidellään henkisesti, kun toiselta vanhemmalta evätään mahdollisuus elää arkea lapsensa kanssa. Tapaukset, joita minulle on kerrottu poliitikkona, pitävät sisällään rikoslain tunnusmerkistöä muun muassa kunnianloukkauksista, vääristä ilmiannoista, pahoinpitelystä ja väärin perustein tehdyistä huostaanotoista, joilla on huolestuttavia vaikutuksia lapsen hyvinvointiin ja kehitykseen.

Vanhemmuutta täytyy tukea haastavissakin elämäntilanteissa. Miten voisimme myös vaatia enemmän vanhemmuudelta? Varhaiskasvatuksen ammattilaiset kertovat esimerkkejä tilanteista, joissa työttömät vanhemmat tunkevat lapsiaan jo valmiiksi kuormittuneeseen päivähoitoon jopa loma-aikoina, vaativat erityiskohtelua ja joustamista.

Erotilanteissa lapsista ollaan taas niin kiinnostuneita, kun entinen rakkain ihminen on mielessä muuttunut ”vähintään narsistiksi, pahimmillaan pedofiiliksi”, vain koska itsekkyys menee lapsen tarpeiden ja edun edelle: Lapsen mielenterveydelle ja koko elämälle on tärkeää saada jatkaa arkensa jakamista kummankin vanhemman kanssa vanhempien erosta huolimatta, ellei kyse ole pahasti päihde- tai vaarallisen mielenterveysongelmaisesta vanhemmasta.

Hyvinvointialueen tulee varmistaa, että lakia noudatetaan ja molemmat vanhemmat edesauttavat tapaamisoikeuden toteutumista eivätkä aiheuta haittaa lapsen ja toisen vanhemman väliselle suhteelle. Hyvinvointialueilla ei tule olla yhtäkään lastansa yksin ikävöiden itkevää isää tai äitiä, joka muserrettu vanhemmuuden riistolla eikä lasta, jolta viety oikeus turvalliseen lapsuuteen vanhempiensa tukemana.

Kiitos jokaiselle vastuulliselle vanhemmalle – lastenne puolesta.

Veera Ruoho (kok.)

kaupunginvaltuutettu

aluevaaliehdokas

Espoo