Vaaliareena: | Lasten ja nuorten ongelmiin tartuttava

On ollut hyvä huomata, että aluevaalikeskusteluissa lasten ja nuorten kysymykset ovat nousseet vahvasti kaikkien puolueiden ja useimpien ehdokkaiden agendalle.

Ne viestit, joita itse olen viime aikoina esimerkiksi täältä Espoosta saanut, liittyvät pitkälti huoleen lasten ja nuorten puutteellisista sosiaali- ja terveydenhuollon resursseista. Koulupsykologeista on esimerkiksi huutava pula. Espoossakin on iso määrä kouluja, joissa koulupsykologin paikat ovat olleet yli vuoden täyttämättä.

Lasten nepsy- ja mt-tutkimuksiin jonot ovat niin ikään valtavat. Erään espoolaisen perheen poika oli saanut viime toukokuussa lähetteen ADHD-tutkimuksiin. Viime viikolla he pääsivät tutkimuksiin. 8 kuukauden päästä lähetteen saamisesta. Se on valtavan pitkä aika pienen lapsen ja koko perheen elämässä! Jonotusajat on saatava lyhyemmiksi.

Huoli on kova myös yläasteikäisten nuorten mielenterveyspalveluista. Tällä hetkellä käytäntö on se, että kun nuori täyttää 13 vuotta, asiakassuhde avopsykiatriselle katkeaa. Samalla kaikki heidän kauttaan saadut tukipalvelut, kuten esimerkiksi perheterapia.

13-vuotiaana nuori on monellakin tapaa nivelvaiheessa. Samana vuonna siirrytään yläasteelle. Olisi erittäin tärkeää, että tutut hoitosuhteet eivät juuri siinä kohtaa katkeaisi. Tässä vaiheessa tarvittaisiin useasti nimenomaan matalan kynnyksen palveluja. Nuorisopsykiatriseen hoitoon pitää olla astetta järeämmät syyt ja oireilut. Kaikki tämä hoitovelka ja avun puute, mikä yläasteiässä jää saamatta, näkyy jo nyt seuraavan asteen kouluissa ja oppilaitoksissa.

Lukioikäisten osalta nykyinen jatko-opintojen todistusvalintaa painottava järjestelmä on entisestään lisännyt lukiolaisten paineita ja uupumusta, ensimmäisistä kursseista saakka. Opiskelun ilo on vaihtunut paineeseen tulevasta opiskelupaikasta. Korona on entisestään lisännyt uupumusta. Uusilla hyvinvointialueilla meidän pitää pystyä tarttumaan myös tähän huoleen. Tarjoamaan matalan kynnyksen apua ja tukea sekä miettiä, miten ylipäätään voisimme helpottaa opiskelijoiden painetta. Ja miten voisimme muuttaa yhteiskuntamme jatkuvan suorittamisen painetta.

Toivottavasti Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto tarttuu heti ensi töikseen näihin ongelmakohtiin.

Riikka Pakarinen (kesk.)

kaupunginvaltuutettu

Keskustan varapuheenjohtaja

aluevaaliehdokas

Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut