Pääkirjoitus: Korona, joka ei jätä jälkiä

Espoolainen perhe sairastui koronaan. Oireet olivat onneksi lieviä eikä lääkäriä tarvittu. Sen sijaan olisi kyllä tarvittu juristia, joka olisi auttanut eri viranomaisten muuttuvien ja ristiriitaisten ohjeiden, suositusten ja lausuntojen viidakossa.

Isoin kysymys nousi koronatesteistä. Espoo ja muut Uudenmaan kunnat julkaisivat viime viikolla ohjeen, jonka mukaan lieväoireisten ja rokotettujen ei tule muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta käydä enää terveydenhuollon testissä. THL päivitti oman ohjeensa vastaavaksi torstaina.

Kahdesti rokotettu koronapotilas jäi ihmettelemään. Jos ei käy terveydenhuollon testissä, koronasta ei jää merkintää mihinkään. Sairastettu tauti kuitenkin vaikuttaa rokotusten ottamisen aikatauluun ja sitä kautta koronapassiin.

Miten käy, jos myöhemmin keväällä tulee voimaan koronapassi, johon edellytetään kolmea rokotusta tai sairastettua koronatautia? Entä alle 12-vuotias lapsi, joka ei ehtinyt ennen sairastamista saada ensimmäistä rokotetta?

THL vastasi osaan näistä kysymyksistä torstaina päivittämissään ohjeissa, joiden mukaan ”ulkomaille lähtevien henkilöiden tarvitsemat testit ja koronapassin vuoksi tarvittava testaus tulisi tehdä yksityisten palveluntuottajien testauspisteissä”.

Tarkoittaako tämä sitä, että testit on jatkossa maksettava omasta pussista? Tämä lienee ymmärrettävää, jos henkilö on lähdössä vapaa-ajan matkalle ulkomaille. Koronapassia on kuitenkin käytetty laajalti vaihtoehtona rajoituksille. Jos sitä käytetään jatkossakin näin, onko oikein, että kulut maksaa kansalainen itse? Koronapassista käytävä keskustelu varmasti kiihtyy, jos näin on.

Viranomaisten ohjeiden tulisi olla selkeitä sekä helposti löydettäviä ja ymmärrettäviä. On ongelmallista, jos kärryillä pysyminen vaatii pitkällistä tiedonhankintaa. Miten käy niiden, joilla ei siihen ole valmiuksia?

Minna Airamaa

uutispäällikkö

minna.airamaa@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut