Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Monituottajuudella voidaan hillitä kustannuksia

Eräs sote-uudistuksen tavoitteista on hillitä kustannusten kasvua. Tehtävä on vaikea, sillä väestö ikääntyy ja lääketieteessä kehitetään jatkuvasti uusia kalliita hoitomuotoja. Syyt kustannusten nousulle ovat siis paitsi luonnollisia myös tervetulleita.

Olemme kaikesta huolimatta vaikean yhtälön äärellä, sillä näköpiirissä ei ole merkittävää lisärahoitusta sote-järjestelmään. Kustannusten kasvun väistämättömyys ei tarkoita sitä, etteikö jokaista euroa tulisi käyttää harkiten. Eräs ratkaisuista on julkisen, yritysten ja järjestöjen yhteistyö.

Yritysten ja järjestöjen vahvuus on uusien ratkaisujen kehittämisessä. Esimerkiksi terveysasemaulkoistuksilla on tutkimusten mukaan kyetty hillitsemään kustannuskehitystä ja saavuttamaan hyvä palveluiden laatutaso ja saatavuus.

Hyvinvointialueiden kannattaisikin heittää yksityisille toimijoille haaste siitä, miten yhdessä keksitään parhaat keinot tiukassa budjetissa pysymiseksi. Ratkaisu kustannushaasteeseen löytyy yhteistyöstä, jossa julkinen on reilu isäntä, yritykset ja järjestöt ahkeria renkiä.

Ville Laakso (kok.)

lakimies, asiantuntija

aluevaaliehdokas

Espoo