Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Vetoomus tukea tarvitsevien lasten ja heidän perheidensä puolesta

Lasten ja nuorten pahoinvoinnista on puhuttu ja kirjoitettu paljon viime aikoina. Näyttää siltä, että asian tärkeyttä edelleenkin vähätellään. Lapsuus ja nuoruus ovat kuitenkin ainutkertaisia, tärkeitä kehitysvaiheita. Avun ja tuen on tultava ajoissa – tässä ja nyt silloin, kun lapsi tai nuori voi pahoin.

Tilanne Espoossa on tällä hetkellä seuraava: Kahdestakymmenestä espoolaisesta koulusta puuttuu koulupsykologi. Lasten- ja nuorten psykiatrinen yksikkö ei ole kesän jälkeen voinut ottaa uusia asiakkaita henkilöstövajeen takia. Lastensuojelun resursseilla voidaan tällä hetkellä tukea pientä osaa lastensuojelullista tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria. Ennaltaehkäiseviä perhepalveluja on rajallisesti.

Lasten ja nuorten tuen tarve heijastuu valtavana paineena varhaiskasvatukseen ja kouluihin. Ammattilaisilta vaaditaan venymistä ja jaksamista tilanteessa, jossa kollegoja ei ole riittävästi eikä hoitopolut toimi. Oppilashuollosta puuttuu henkilökuntaa, minkä takia matalan kynnyksen tuki ei toimi eikä jatko-ohjauspaikkoja ole riittävästi. Koulupsykologin tutkimuksia ei ole tarjolla. Ostopalveluina haettavat psykologin tutkimukset hidastavat hoitoprosesseja ja viivästyttävät jatkotutkimuksia ja hoitoon pääsyä.

Vantaa päätti vahvistaa oppilashuoltoa palkkaamalla 12 uutta kuraattoria ja kuusi koulupsykologia. Näin pyritään varmistamaan, että lapset ja nuoret saavat tukea kouluissa, vaikkeivat muut tukimuodot toimisikaan. Vuoden alussa myös Espoossa tulivat voimaan uudet kuraattorien tiukemmat asiakasmitoitukset ja vastaavat koulupsykologien mitoitukset taas myöhemmin elokuussa. Tämä ei kuitenkaan ratkaise jatkohoidon puuttumista. Lapset ja nuoret, jotka tarvitsevat eri tasoisia neurologian ja psykiatrian tuki- ja hoitomuotoja, eivät pääse hoitoon. Hoitopaikkoja tarvitaan koko ajan enemmän kuin mitä on tarjolla. Uhkana on, että lasten ja nuorten oireilu pahenee ja kroonistuu.

Lasten, nuorten ja perheiden pahoinvoinnin lisääntyessä lastensuojelullinen tarve on lisääntynyt. Koulupoissaolot, ahdistuneisuus ja yhä nuorempien lasten itsetuhoinen käyttäytyminen ovat lisääntyneet hälyttävästi. Lastensuojelun mahdollisuudet tukea lapsia ja nuoria ovat äärirajoilla tilanteessa, jossa tuen tarve on valtava. Lastensuojelu, oppilashuolto ja psykiatrinen hoito paikkaavat resurssien puutteessa toinen toisiansa.

Lasten ja nuorten laiminlyönnin tilanne hakee vertaistaan Suomen rauhanajan historiassa. Tulevan aluevaltuuston on löydettävä monialaiset ja kuntarajat ylittävät ratkaisut tähän lasten, nuorten ja perheiden hätään.

Merja Reijonen (sd.)

traumapsykoterapeutti

aluevaaliehdokas

Kirkkonummi

Helena Marttila (sd.)

sosiaalityöntekijä

aluevaaliehdokas

Espoo

Johanna Fleming (sd.)

erityisopettaja

aluevaaliehdokas

Kirkkonummi