Historialliset aluevaalit käytiin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Koronatartuntojen määrä esti varmasti monia äänestämästä viime hetkellä.
Hyvinvointi puhutti selkeästi sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien naisehdokkaiden äänestäjiä Länsi-Uudellamaalla. Naiset jyräsivät miehet lähes kahden kolmanneksen enemmistöllä.
Vaalien äänikuningatar kansanedustaja Mia Laiho (kok.) on lääketieteen tohtori ja sisätautien erikoislääkäri. Laiho ei aikaillut vaan täräytti vaatimuksensa pöytään heti: rahaa on saatava lisää.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei säästellyt sanojaan ruotiessaan syitä puolueensa heikkoa kannatusmäärää ja valtakunnallisesti kehnoa äänestysaktiivisuutta. Tulos oli pettymys. Myös vihreiden Saara Hyrkkö myönsi, että nyt on katsottava peiliin. Kumpikaan puolue ei saanut äänestäjiään liikkeelle.
Kokoomuksen Kai Mykkänen tiivistikin, että vaalitulos viestii lukujen valossa paluusta 80-luvulle, jolloin vallankahvassa olivat kokoomus, SDP ja RKP. Kokoomus kahmi vaaleissa äänimäärän, joka varmisti sen aseman kärjessä ja kannatusprosentti oli yli kaksinkertainen toiseksi tulleeseen SDP:hen (15,9 %) verrattuna.
Vaikka ehdokkaat vannoivat edustavansa koko aluetta, pienten kuntien paikkamääristä käytiin kova taistelu. Pienten uho sai lopulta valta-asemaansa tuudittautuneet espoolaiset vaalipäivänä liikkeelle ja 79-paikkkaiseen valtuustoon nousee 47 espoolaista.
Kirkkonummen tilanne oli huolestuttava. Lopulta vaalipäivän äänet nostivat paikkamäärän yhdestä kahdeksaan.
Kauniaisissa äänestettiin jo ennakkoon, ja kaksi paikkaa varmistui vaalipäivänä.
Karvaimmin pettyi Siuntio, joka ainoana jäi ilman paikkaa. RKP:n Merja Laaksoselta uupui vajaa 20 ääntä, ja viimeisen paikan nappasi raaseporilainen Peter Brasken.
Ironista on, että Valta kuuluu kansalle -puolue (VKK) nappasi paikan, sillä 52 prosenttia jätti vaaleissa valtansa käyttämättä.
Heli Koivuniemi
päätoimittaja
heli.koivuniemi@media.fi