Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kyytien hintojen kilpailuttaminen johti typerään lopputulokseen

Espoon kaupunki on järjestänyt vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetukset Kulkukeskuksen alle. En ota tässä sen enempää kantaa sen toiminnan epäonnistumisiin. Sen sijaan tuon esiin asioita, joita ei Kulkukeskuksen toiminnassa ei ole osattu, tai haluttu, huomioida.

Keskustelin jokin aika sitten entisen työntekijäni kanssa. Hän on ajanut invataksia yli 20 vuotta, joten voinemme pitää häntä alan ammattilaisena. Hän on saanut työssään, meillä ja nykyisellä työnantajallaan, palvella lukuisia Läntisellä Uudellamaalla toimivia vammaisten asumisyksiköitä. Toiminnassa yhtenä kriteerinä on ollut kuljetusten yhdistely niin kulusäästöjen kuin turhien päästöjen vuoksi.

Palveluyksiköissä asuu henkilöitä monista eri kunnista, joten kyytien maksajiakin on ollut useita. Nyt tällaisesta taksimatkojen järjellisestä yhdistelemisestä on tehty mahdotonta. Nykyinen kyytien hintojen kilpailuttaminen on johtanut typerään lopputulokseen. Nyt jokaiselle asiakkaalle joudutaan tilaamaan oma kuljetus, koska eri kunnat, kaupungit ja kuntayhtymät maksavat näistä kyydeistä eri hinnan. Aiemmin kaikki maksoivat saman hinnan.

Mainio esimerkki tästä ympäristön kannalta järjettömästä touhusta on eräs palvelutalo Läntisellä Uudellamaalla. Siellä asuu henkilöitä Espoosta, Helsingistä, Vantaalta ja Vihdistä. Aikaisemmin heidän lähtiessä esimerkiksi työtoimintaan tai harrastuksiin homma hoitui yhdellä tilataksilla ja matkan kulut voitiin jakaa maksajien eli kuntien kesken tasapuolisesti. Enää tämä ei onnistu, kun kaikki edellä mainitut kunnat ovat fiksusti kilpailuttaneet maksamansa hinnat toisistaan täysin poikkeaviksi.

Nyt palvelutalo joutuu tilaamaan jokaiselle samoihin aikoihin lähtevälle oman kyydin. Yhden auton sijaan kolme tai neljä autoa. Ja ympäristö kiittää. Ikävää edellä mainitun palvelutalon espoolaisen asukkaan kannalta on se, että hän jää silloin tällöin ilman kyytiä tai myöhästyy, koska Kulkukeskuksen pilkkahinnoilla autoa on vaikea löytää.

Jos joku virkaihminen todistaa, että tilanne muuttuisi paremmaksi uuden sote-alueen myötä, erehtyy. Se pystyy vaikuttamaan vain oman alueen maksamiin hintoihin.

Entinen invataksiyrittäjä

Vihti