Koronapandemia muutti kaupunkilaisten tarpeita ja elämäntapoja järisyttävällä vauhdilla.
Katukuvassa syntyy uusia ilmiöitä. Ruokakuljetuksia hoitavat kuljettajat jättävät kiireissään autonsa ravintoloiden tai kauppakeskusten lähettyville esimerkiksi kevyen liikenteen väylille ja kävelykaduille (LV 22.–23.1.).
Kun hermostuneet asukkaat huomauttavat asiasta, kuljettajat heristelevät nyrkkejään, osa jopa sylkee kasvoille.
Poliisikin puuttui tilanteeseen ja totesi: jalkakäytävällä ajaminen henkilöautoilla on kielletty (LV 26.1.). Ruokakuljetukset eivät ole verrattavissa poikkeustapaukseksi, joka sallisi kuorman purkamisen ja lastaamisen.
Liikennesuunnittelun ja lainsäädännön on lähes mahdotonta pysyä ajan tasalla muuttuvan ympäristön vaateissa. Pika-apuna puomeja, ajoesteitä voidaan lisätä. Mutta ne haittaavat kunnossapitoa, totesi kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska Länsiväylälle.
Ruokakuljetusten ja verkko-ostosten määrä ja siitä syntynyt liikennöinti kasvoivat räjähdysmäisesti. Kuljetus- ja logistiikka-alan johtajat ovat povanneet teknologisten innovaatioiden, robotiikan ja tekoälyn mullistavan koko teollisuudenalaa seuraavan viiden vuoden aikana (Kuljetuslehti 4.9.2020). Tämän vaikutuksia katukuvassa saadaan vielä odotella.
Kiristynyt tunnelma ja vastakkainasettelu ovat ihmisten luomia ja syntyvät kohtaamisissa. Ongelmatilanteet eivät rajoitu pelkkiin ruokakuljetuksiin. Lain noudattamatta jättäminen on pikemmin sääntö kuin poikkeus.
Kärjekkäästä käytöksestä on muodostumassa maan tapa. Pandemia kiristi monen toimeentuloa. Rajoitti jopa elinkeinon harjoittamista, mikä lisää epätoivoa.
Omia mielipiteitä, oikeuksia ja etuja puolustetaan nyt itsekkäästi. Piittaamatta muiden turvallisuudesta, saati voimassaolevista laista tai säädöksistä. Yritetään silti.
Heli Koivuniemi
päätoimittaja
heli.koivuniemi@media.fi