Minulta varastettiin autosta katalysaattori keskellä pimeintä yötä Espoon Tuomarilassa. Tämä ei ole samanlainen simppeli juttu kuin mitä takavuosina konnat vohkivat navigaattoreita. Katalysaattorin varastaminen vaatii ammattitaitoa, tietoa automallista, kolmen hengen tiimin ja työkaluja. Mitä vanhempi auto, sitä enemmän arvometalleja (platinaa, palladiumia, rhodiumia). Mitä suurempi moottori iskutilavuudeltaan, sitä enemmän arvometalleja.
Poliisi.fi-sivustolla kerrottiin 4. lokakuuta, että katalysaattorivarkaudet ovat kymmenkertaistuneet ja että varkauksien kohteina ovat vanhat bensiiniautot, etenkin Volvot, Opelit ja Toyotat.
Ja arvometallien perässähän varkaat ovat. Niitä tarvitaan esimerkiksi sähköautojen akkujen tuotantoon.
Katalysaattorivarkaus on ajoneuvon omistajalle vähintään yhtä loukkaava rikos kuin asuntomurtokin. Siinä tehdään ajoneuvolle enemmän vahinkoa kuin mikä olisi uuden katalysaattorin arvo. Mutta rikolliset havittelevat sitä 150–300 euron arvometallin hintaa ja viis veisaavat aiheutetuista vahingoista.
Tällaista voitaisiin ei ehkä estää, mutta ainakin hillitä, muun muassa pysäköintialueen valaistuksen parantamisella esimerkiksi liiketunnistimin, tallentavalla kameravalvonnalla, pysäköintialueen lukittavalla aitauksella, asukkaiden valppaudella päiväsaikaan sillä saalisautojen etsiminen tehdään päiväsaikaan. Myös tullin pitäisi olla tarkempana ulos lähtevien autojen, eritoten Helsinki-Tallinna-laivayhteyden ja pakettiautojen kanssa.
Kymmenen katalysaattoria tarvitsee jo paljon tilaa. Tullin tiukalla linjalla voisi olla ennakolta ehkäisevä vaikutus.
Netistä löytyy etsivälle paljon tietoa kattivarkauksista. Tämä ei ole yksistään Suomen asia. Ongelma on Euroopan laajuinen.
Pekka Suuronen
Espoo