Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Espoon sairaala on alimitoitettu – kärsijöinä sairaat vanhukset

Iäkäs isäni kaatui illalla kotonaan marraskuun lopulla ja kotihoito oli huolehtinut hänet aamulla ambulanssiin ja Jorvin päivystykseen. Isäni on 94-vuotias, asuu yksin kotonaan ja sairastaa alzheimerin tautia.

Sairaalassa hänellä todettiin keuhkokuume. Neljä päivää myöhemmin hänet kotiutettiin antibioottikuurin kanssa ja kotihoitokäyntejä lisättiin kolmeen päivässä, koska lääkekuuri sai hänet sekavaksi.

Noin kolme viikkoa myöhemmin tulin hakemaan häntä aamulla lääkäriin, koska sekavuus ja yskä olivat jälleen lisääntyneet. Löysin hänet kaatuneena, apua odottamassa. Turvarannekkeesta ei ollut apua, koska hän ei ollut ymmärtänyt käyttää sitä. Jälleen ambulanssilla Jorvin päivystykseen. Diagnoosina keuhkokuume.

Viikkoa myöhemmin hänet kotiutettiin jälleen antibioottikuurin kera, kritiikistäni huolimatta.

Lääkäri ja fysioterapeutti totesivat, että hän selviää kotona kotihoidon tuen avulla. Heidän kriteereinään olivat, että hän pystyy nousemaan yksin sängystä ja käymään wc:ssä. Miten sekava potilas on, sillä ei ollut väliä.

Kaksi vuorokautta myöhemmin hän oli jälleen ambulanssissa matkalla päivystykseen. Tätä kirjoittaessani, isäni on ollut sairaalassa tällä kertaa jo viisi päivää.

Hoito sairaalassa on ollut ystävällistä, mutta olosuhteet huomioon ottaen aivan liian lyhyttä. Vaikuttaa siltä, että Espoon sairaala on alimitoitettu ja päivystykseen tulevat potilaat joutuvat odottamaan päiviä päästäkseen kuntoutumaan Espoon sairaalan päivystysosastolle. Siksi potilaat pyritään kotiuttamaan mahdollisimman nopeasti. Näin kierre on valmis.

Yhteiskunnalle olisi tullut halvemmaksi pitää isäni heti ensimmäisellä kerralla riittävän kauan osastolla, jotta hänen olisi voitu todeta tervehtyneen. Nyt isäni työllisti ambulanssin, laboratorion, röntgenin sekä päivystyksen ja päivystysosaston henkilökunnan kolmesti, kun joka kerta varmistettiin samat asiat. Lisäksi me omaiset jouduimme ottamaan vapaata töistä hoitaaksemme isää kotihoidon tukena välipäivinä.

Onko tämä inhimillistä, taloudellista tai järkevää?

Koska emme ole ainoa tällainen tapaus, niin olisiko syytä aloittaa pikimmiten uuden kuntoutussairaalan suunnittelu ja rakentaminen?

Kotona asuvat vanhukset eivät sairastuessaan selviä yksinään tai ruuhkautuneen kotihoidon tuen avulla, vaikka hallitus niin kuinka toivoisi.

Hilkka Lindgren