Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Lumivalli tonttiliittymässä uhkana hengelle ja terveydelle?

Tuli Valtteri-myrskyn aikana korostetusti esille Espoon kaupungin ikävä ominaisuus: Kaupungin lumenauraajat tukkivat tonttiliittymät.

Keskustelin tästä lumenauraajan kanssa, ja hän sanoi, että kaupungilla ei ole mitään velvoitetta avata tukkimiaan tonttiliittymiä. Ja kaupungin sivuilla asia on tosiaan näin kerrottu: Tonttiliittymän avaus kuuluu kaupungin mukaan tontin omistajalle. Lienee kaupungin yksipuolinen päätös.

Asiassa ei ole suurtakaan ongelmaa, jos liittymän tukkeeksi aurattu valli on sen verran matala ja kapea, että sen yli pääsee autolla.

Mutta Valtterin tuoma valli oli meillä noin 60 senttiä korkea ja juuresta ehkä metrin leveä. Mikään pelastusajoneuvo – varsinkaan ambulanssi – ei enää pääse tontille.

Kun auraus usein tapahtuu aamuyöstä, mutta vaihtelevaan aikaan, niin lienee kohtuutonta vaatia, että liittymän omistaja olisi yökaudet passissa pitääkseen pelastustiet vapaana ja voidakseen heti ryhtyä poistamaan vallia. Ja jos valli on Valtterin kokoinen, niin sen poistaminenkin käsipelillä kestää aikansa.

Jos joku nyt kuolee vallin takia puuttuvan ambulanssin vuoksi tontilleen, niin kaupunki voi tietenkin kätevästi vyöryttää koko vastuun tontin omistajalle. Mutta ainakin minun lautamiesjärkeni mukaan moraalinen vastuu kuuluu kaupungille.

Voitaisiinko kaupungin ohjeita tältä osin tarkentaa ja luottaa auraajan ammattitaitoon siten, että auraaja velvoitettaisiin puhdistamaan liittymä silloin, kun auraamansa valli estää ambulanssin pääsyn tontille?

Vaikka tästä tietenkin tulisi kaupungille lisäkustannuksia ja auraus hidastuisi entisestään, niin kai kaupungin asukkaiden henki ja terveyskin jonkin arvoiset ovat?

Kari Kalliomäki

Sydänvikainen lumenkolaaja vm.-49