Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Ajaako isännöinti osakkeenomistajien etua?

Asunto-osakkeiden omistajat ovat merkittävä ryhmä yhteiskunnassamme. He edustavat suurta omaisuusmassaa.

Kaikkien intressissä on, että omaisuus säilyttää arvonsa ja jopa nousee.

Kuka ajaa osakkeenomistajien etua?

Nykyään on yleistynyt, että isännöinnin hoitaa jokin suuri tai keskisuuri yritys, ja henkilöisännöitsijöistä on luovuttu tai he vaihtuvat usein.

Kasvavien isännöintiyritysten liiketoimintamallit luovat helposti ristiriidan taloyhtiön edun ja yrityksen tuotto-odotusten välille. Isännöitsijä on enenevässä määrin isännöintiyrityksen ja sen palveluverkoston tuotteiden myyjä kuin taloyhtiön luottamuksen ansaitseva ammattilainen.

Kartelliepäilyt ovat tutkinnassa ja tulosta voimme odottaa kesän korvilla.

Julkisuuteen on tullut huolestuttava määrä tapauksia, joissa isännöitsijät suosittelevat taloyhtiölle korjaushankkeita, jotka ovat ylimitoitettuja tai jopa turhia, jotta he saavat oman osuutensa kustannuksista.

Vallalla on myös tapa, että isännöintiliike omistaa kokonaan tai osittain esimerkiksi huolto- ja siivousliikkeitä, joita taloyhtiöt käyttävät. Onko tämä meidän osakkeenomistajien intressien mukaista? Mielestäni ei ole.

Kiinteistöliitto Uusimaan vuosikokous asetti viime vuonna isännöitsijöiden intresseistä riippumattoman työryhmän selvittämään isännöinnin käytäntöjä ja mahdollisia ongelmia tai kipukohtia taloyhtiöiden näkökulmasta.

Yhtenä toimenpiteenä työryhmä on lähettänyt jäsentaloyhtiöiden hallituksen puheenjohtajille ja hallituksen jäsenille kyselyn, jonka avulla pyrimme kartoittamaan epäkohtia taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden välillä.

Tulosten perusteella työryhmä tekee toimenpide-ehdotuksia isännöintiin liittyvien käytäntöjen kehittämiseksi taloyhtiöiden näkökulmasta.

Toivottavasti mahdollisimman moni taloyhtiö aktivoituu vastaamalla kyselyyn ja tulee mukaan kehitystyöhömme.

Tarja Teräväinen, As Oy Soukankulma hallituksen puheenjohtaja, Kiinteistöliitto Uusimaan isännöintityöryhmän puheenjohtaja