Lukijalta: | Koulussa oltava turvallista

Monessa perheessä lienee luettu huolestuneena uutisointia kouluväkivallasta Espoossa (LV 9.2 ja 12.–13.2.). Turvallisuuden tunnettamme koetellaan parhaillaan laajemminkin, sillä laajenevan sodan uhka on Euroopassa todellinen.

Turvallisuus on tunne. Maailmanpolitiikan tilanteesta huolimatta tutkimuksien mukaan turvallisuuden tunteeseemme vaikuttaa kaikkein eniten oma lähipiirimme: koulu- ja työyhteisö, koti ja ystäväpiiri. Turvallisuus siis tehdään ja koetaan lähellä. Se muodostuu arkipäivän teoista. Tämä on tärkeä muistaa, kun Espoo-tarinan mukaisesti tavoitteenamme on olla Suomen turvallisin kaupunki.

On täysin selvää, että vanhempien pitää voida luottaa siihen, että lapsilla on turvallinen kouluympäristö. Kun puhutaan väkivallasta kouluissa, niin puhumme hyvin vakavasta asiasta. Kouluväkivallalla on oltava ehdoton nollatoleranssi ja siihen on vahvasti puututtava. Jos ei puututa, niin se merkitsee asian hiljaista hyväksyntää ja hyvin todennäköisesti väkivallan kasvua.

Asiaa ei tule hyssytellä vaan nostaa esille. On hyvä, että rehtorit kertovat (LV 12.–13.2), että asiaan puututaan eri osapuolien kanssa. Niin pitääkin, ja kouluissa on henkilökunnalla oltava riittävät valtuudet puuttua kouluväkivaltaan ja -kiusaamiseen. Pelisääntöjen on oltava selkeät ja epäkohtiin on puututtava tarvittaessa hyvin päättäväisin keinoin. Samalla korostuu ennaltaehkäisevän työn merkitys, jossa esimerkiksi poliisilla on tärkeä roolinsa. On myös huomioitava, että tämän päivän turvallisuudessa sosiaalisella medialla ja digitaalisella ympäristöllä on myös kouluturvallisuuteen oleellinen merkitys.

Kouluturvallisuudesta huolehtiminen on meidän kaikkien yhteinen asia.

Jarno Limnéll (kok.)

sotatieteiden tohtori, kaupunginvaltuutettu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut