Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Älykkäillä investoinneilla kaupungille säästöjä ja jopa tuloja

Espoo on kasvava kaupunki ja investoinnit muun muassa kouluihin ja liikennehankkeisiin ovat välttämättömiä. Kaupungin talous on huonolla tolalla ja säästöjä yritetään tehdä kautta linjan. Voitaisiinko tilanne kääntää toisin päin, ehkä Espoon investoinneista löytyisi avain taloudellisiin säästöihin tai jopa tuloihin?

Tampereella on lähdetty rohkeasti tuulettamaan hallinnollisia rakenteita, erityisesti kaupungin keskustaan sijoittuvan Viiden tähden keskusta -ohjelmassa, johon liittyy myös Kansi ja Areena -hanke.

Jos Espoo kehittäisi jonkin alueensa tällä mallilla, se paitsi säästäisi kaupungin varoja, myös mahdollisesti toisi niitä lisää.

Tampereella kaupungin osuus sijoituksesta on ollut 10 prosenttia eli 60 miljoonan euron sijoituksella on saatu toteutettua 600 miljoonan euron arvoinen hanke ja vielä ennätysajassa.

Kun hanke on yksityisen kehittäjäryhmän vetämä, kaupungin riski pienenee. Lisäksi kaupungilla on osaomistajana mahdollisuus luoda itselleen jatkuva tulovirta. ”Tampereen malli” on kestävä vaihtoehto sille, että kaupunki maksaa valtaosan investoinneista tai pelkästään myy tai vuokraa tontin toimijoille.

Tähän tarkoitukseen sopivan alueen pitää olla vetovoimainen houkutellakseen investoijia. Ehkä sinne voisi kaavailla suurta hanketta, jonka tuottamista tuloista Espoo voisi, muiden sijoittajien tapaan, saada talouttaan tasapainottavaa hyötyä. Espooseen mahtuisi esimerkiksi Tampereen Nokia-Arenan tyyppinen hanke eikä se olisi kaupunginjohtajan mukaan ristiriidassa Tapiolan Urheilupuiston nykyisten ja tulevien toimintojen kanssa.

Esimerkkinä Leppävaara voisi olla sijoituspaikkana ihanteellinen, sillä siellä on tukevia toimintoja jo olemassa (urheilupuisto, Vermo), paljon asukkaita, työpaikkoja ja sinne tulee loistavat raideyhteydet kaupunkiradan, pikaraitiotien ja Tunnin junan toteutuessa. Muitakin hyviä kohteita varmasti löytyy.

Rahoitusvajeen kattamiseksi Espoon kannattaisi lisäksi kehittää sponsorointisopimuksiaan yksityisten yritysten kanssa, myös pienemmissä rakennusprojekteissa.

Selvää on, että Espoo tulee tarvitsemaan luovia ratkaisuja talouden tasapainottamiseksi Espoon talouskurimusta lisäävän soteuudistuksen myötä.

Ulla Palomäki (kok.)

kaupunginvaltuutettu

ympäristötaloustieteen maisteri

Kerttu-Liisa Kilpijoki (kok.)

kaupunginvaltuutettu

diplomi-insinööri