Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Nuoret mukaan alueelliseen päätöksentekoon

Tammikuun aluevaaleissa valituista valtuutetuista 3,6 prosenttia oli alle 30-vuotiaita. Tämä on hälyttävää. Länsi-Uudellamaalla valittiin keskimääräistä enemmän alle 30-vuotiaita aluevaltuutettuja. Kiitos kuuluu nuorille aktiivisille ehdokkaille.

Monet nyt tehtävät päätökset koskettavat ennen kaikkea nuoria. Siksi on tärkeää, että nuorten näkemyksiä kuullaan aluevaltuustojen työskentelyssä. Yksi oivallinen tapa on nuorisovaltuuston edustus aluevaltuuston kokouksissa. Nuorisovaltuustolle tulee myöntää puhe- ja läsnäolo-oikeus aluevaltuuston kokouksiin. Tämä tulee kirjata selkeästi hallintosääntöön.

Tämän lisäksi nuorisovaltuuston edustajille on myönnettävä puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakuntiin. Käytäntö on toiminut hyvin jo monissa Länsi-Uudenmaan kunnissa. Espoossa nuorisovaltuustolla on läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksessa. Ei ole mitään syytä, miksi vastaavaa käytäntöä ei otettaisi käyttöön myös Länsi-Uudenmaan tasolla. Sen lisäksi, että nämä tulevat kirjatuksi hallintosääntöön, on tärkeää huolehtia aktiivisesta vuoropuhelusta alueen nuorten kanssa myös kokousten välillä.

Kyse ei ole vähäpätöisestä asiasta, sillä se on nuorille selkeä viesti siitä, arvostetaanko heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan. Tulevaisuuttamme ei saa rakentaa ilman nuoria.

Taru Salovaara (sd.)

aluevaltuutettu

Lauri Hietanen (sd.)

Länsi-Uudenmaan aluevaalien nuorin ehdokas