Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: | Kulttuurialan kannattelu kannattaa

Parhaat ideat syntyvät monesti kulttuurin ja taiteen äärellä. Kulttuuri haastaa ajattelemaan, auttaa asettumaan toisen ihmisen asemaan ja lisää vuoropuhelua yli sosiaalisten ja kulttuuristen rajojen. Puhumattakaan kaikesta riemusta ja hyvinvoinnista, jota se tuottaa ihmisille.

Korona-aika on osoittanut kouriintuntuvasti kulttuurin merkityksen. Elämä ilman teatterin upottavia penkkejä, museoiden rauhaa, keikkojen hehkua, muskareita ja kuviskerhoja oli omituista ja hailakkaa. Voisiko yhteinen ymmärrys kulttuurin arvosta kirkastua koronan myötä?

Kulttuuriala on nimittäin ollut yksi korona-ajan kovimmista kärsijöistä. Rajoitusten myötä monilta kulttuurialan ammattilaisilta meni toimeentulo ja mahdollisuus tehdä töitä. Tuet ja korvaukset laahasivat perässä.

On korkea aika tunnistaa kulttuurin merkitys taloudelle. Luovat alat työllistävät peräti kolmen metsäteollisuuden verran ihmisiä. Kulttuurilla on myös tutkitusti vaikutusta ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin – tämä kannattaa muistaa sekä kunnissa että hyvinvointialueilla. Taiteeseen ja kulttuuriin investoiminen kannattaa ja tuottaa moninkertaisesti hyötyä suhteessa siihen sijoitettuihin euroihin.

Kulttuuri on perusoikeus, joka kuuluu kaikille iästä, taustasta tai lompakon paksuudesta riippumatta. Laaja kattaus kulttuuripalveluita aina kirjastoista konsertteihin, teattereista taidenäyttelyihin, muskareista museoihin ja oopperasta omaehtoiseen kulttuuritoimintaan tarjoaa mahdollisuuksia tehdä ja kokea kulttuuria. Monipuolinen kulttuuritarjonta on usein myös kaupunkien, kuntien ja alueiden elinvoiman salaisuus. Kulttuurielämä ruokkii myös muuta elämää.

Lasten kulttuuriharrastukset, taidekasvatus sekä lähikirjastot ovat hienoja esimerkkejä tavoista avata ovia kulttuurin maailmaan pienestä pitäen. Tällä saralla voisimme Espoossakin tehdä enemmän. Taiteen perusopetuksen resursseja uhkaa nipistäminen harva se vuosi ja Soukassa päättäjien enemmistö lakkautti kirjaston, joka on ollut erityisesti alueen lapsille ja nuorille tärkeä paikka.

Kulttuurialaa ja kulttuurielämää on autettava elpymään ja kukoistamaan kriisin jälkeen. Kulttuurin arvostuksen täytyy näkyä ja kuulua myös budjeteissa ja päätöksissä, ei vain juhlapuheissa.

Saara Hyrkkö (vihr.)

Kirjoittaja on espoolainen kansanedustaja.