Pääkirjoitus: Nyt mitataan kriisinkestävyys

Varautuminen on ollut suomalaisessa yhteiskunnassa näkymätöntä taustatyötä, jota eri viranomaiset ovat tehneet ammattitaitoisesti ja pitkäjänteisesti.

Yhteiskunnan varautumisen tavoitteena on turvata elintärkeät toiminnot kriisin tai häiriötilanteen sattuessa. Reagoinnin sijasta on pyritty ennakoimaan.

Kriisinkestävyyttä mitattiin vuosien tauon jälkeen koronapandemian aikana. Virheistä otettiin oppia. Toivottavasti.

Suomalaiset varautumisen asiantuntijat käyttävät työnsä pohjana hiljaisia signaaleita, teknologiaa, tutkimustietoa ja innovatiivista kokeilukulttuuria. Suomi on pitänyt myös kiinni siitä periaatteesta, että se on vastannut kansallisesta maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta itsenäisesti.

Julkisen hallinnon, viranomaisten ja järjestöjen lisäksi yksittäisillä kansalaisilla on tärkeä rooli omatoimisessa varautumisessa. Yhteiskunnan kriisinsietokyky pohjautuu niihin tietoihin, taitoihin ja turvallisuutta vahvistavaan asenteeseen, jonka me kukin luomme.

Henkilökohtaisilla valinnoillamme ja toiminnallamme perheessä, työpaikoilla, eri yhteisöissä ja julkisuudessa on oma vaikutuksensa kokonaisuudessa.

Väestön itsenäinen selviytyminen ja henkinen kriisinkestävyys korostuvat nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Kyky kestää kriisitilanteissa henkisiä paineita ja selviytyä niiden vaikutuksilta ovat ratkaisevia. Ne edistävät myös kriisistä toipumista.

Koronapandemian puhjettua opettelimme varautumaan kotona eristäytymiseen. Ruokavarastoja kartuttaessa voi harjoitella varautumista pidempiin sähkökatkoksiin tai puhtaan veden puutteeseen. On hyvä miettiä, miten koti lämmitetään ilman sähköä. Paristoilla toimiva radio on silloin toimiva tietolähde. Puhdasta vettä on hyvä pitää säilössä.

Jos naapurissa asuu joku, joka tarvitsee henkistä tai konkreettista apua, muistetaan myös pitää heistä huolta.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut