Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Hyökkäys horjuttaa turvallisuudentunnetta

Espoon tulee varautua Ukrainasta tuleviin sotapakolaisiin. He ovat tervetulleita. Ukrainaa voidaan pitää Suomen naapurimaana ja osana eurooppalaista arvoyhteisöä, joten hakeutuminen tänne ei ole turvapaikkashoppailua.

Koulujen turvallisuus ja työrauha on puhuttanut, mutta nyt koemme uhkaa aivan toisella tasolla. Lapset lukevat netistä jälleen uudesta uhkasta. Vanhemmista toiset tarrautuvat Nato-optioon yhä äänekkäämmin. Pelastaisiko Nato-jäsenyys? Putin kertoo sodanjulistuspuheessaan uskottavasti pelkäävänsä Nato-laajentumista ja nimenomaan USA:n hegemonian vuoksi. USA onkin aiheuttanut valtavasti tuhoa mestaroidessaan Lähi-idän maissa.

Putin hakee oikeutusta sodalle harhaisilla natsipuheillaan, mutta todellinen syy hyökkäykselle on Ukrainan perustuslakiin muurattu Nato-jäsenyyden tavoittelu. Venäjän hyökätessä Nato tuskin edes auttaisi meitä sotilaallisesti, sillä Nato toimii konsensus-periaatteella ja toisaalta sääntöjen mukaan tarjottava apu voi olla muuta kuin sotilaallista.

Putin antoi pelolle vallan ja murhauttaa omia ja naapurin nuoria ihmisiä rintamalla. Mietitään, miten voimme auttaa ukrainalaisia. Mielenosoitukset, vetoomusten allekirjoittaminen, venäläisillä keskustelupalstoilla kommentointi ja rahalahjoitukset Ukrainan armeijalle ovat keinoja. Entä kybersodan mahdollisuudet?

Henna Kajava (ps.)

kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu

Espoo