Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Rehellisyys luo turvallisuutta

Kolumni

Putin halusi, että Venäjä otetaan vakavasti. Nyt Venäjä otetaan vakavasti, mutta sen hintana on ollut päätyä maailmanpolitiikan hylkiöksi. Luottamus Venäjään on mennyt, eikä ydinaseilla uhkailu tilannetta ainakaan paranna.

Venäjä ei hyökännyt pelkästään Ukrainaan. Se hyökkäsi koko Euroopan turvallisuutta vastaan. Ja se, mikä alkoi Ukrainasta, ei jää Ukrainaan.

Ukrainan sota koskettaa aivan erityisellä tavalla meitä suomalaisia, sillä tiedämme historiasta, mitä on jäädä yksin kun naapuri hyökkää. Nyt kun moni meistä miettii, mitä Euroopan turvallisuustilanteesta tulisi ajatella – tai kuinka siitä tulisi puhua lapsille – on hyvä muistaa, että turvallisuus on myös tunne. Ja parhaimmillaan tuo tunne perustuu tosiasioihin.

Suomessa on pitkään hoettu, että ”turvallisuusympäristömme ei ole muuttunut”. Nyt tilanne on kuitenkin se, että Euroopassa soditaan, käsillä on humanitaarinen katastrofi ja jopa ydinasepelotteesta puhutaan.

Totuus on se, että meneillään on vakavin ja laajamittaisin sotilaallinen eskalaatio sitten toisen maailmansodan. Euroopassa kuolee ihmisiä rintamalla joka päivä.

Turvallisuus- ympäristömme on muuttunut.”

Turvallisuusympäristömme on muuttunut.

Vaikka faktat ovat ikäviä, on hyvä todeta, että turvallisuuden tunnetta luo realismi, ei hyssyttely tai paniikki.

Samalla on rehellistä muistaa myös, että Suomella on oma uskottava puolustus, toimiva kansainvälinen puolustusyhteistyö sekä koko mantereen korkein maanpuolustushenki. Juuri tällaisia tilanteita varten maanpuolustuksen kyvykkyyksiä on pidetty yllä. Venäjä tietää, että pyytämään voi tulla mutta paha on tulla ottamaan.

Elämme sukupolvikokemusta, joka kantaa kauas. Valtion tärkeimmästä tehtävästä – turvallisuudesta – halutaan huolehtia, sekä omin voimin että samanmielisten valtioiden kanssa. Luottamus, turvallisuus ja toivo kantavat pitkälle.

On inhimillistä olla huolissaan, kun rajanaapuri on julistanut sodan lähialueillamme. Paniikkia sen sijaan ei pidä lietsoa. Rehellisyys kannattaa, mutta sen ei tarvitse olla pelkkää pessimismiä.

Kirjoittaja on sotatieteiden tohtori, Espoon kaupunginvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston (kok.) jäsen.