Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Bembölen koulu on pelastettava

Bembölen koulu on kulttuurihistoriallisesti Espoon tärkein koulu, kenties koko maan tärkeimpiä. Koulu täyttää ensi vuonna sata vuotta, ja sen on suunnitellut J. S. Sirén, joka piirsi myös Eduskuntatalon. Näistä kahdesta Bembölen koulu on kauniimpi.

Rakennus oli valmistuessaan Espoon toiseksi suurin kirkon jälkeen ja sitä kutsuttiin leikillisesti Hölmöläisten yliopistoksi (Bemböl = Hölmölä). Vasta 1950-luvun lopulla, kun Tapiolaa ruvettiin rakentamaan, tuli Espooseen suurempia taloja.

Länsiväylä kertoi 24.2., että kaupunki säästäisi 250 000 euroa vuodessa sulkemalla koulun – kaupunginhallitus päättää asiasta 7.3. Summa on väärä: se perustuu muodolliseen vuokraan, joka siirtyy kaupungin tililtä toiselle. Koulussa on 39 oppilasta neljällä alakoulun luokalla sekä esikoulu. Suurin osa lapsista on kaksikielisistä tai kokonaan suomenkielisistä kodeista – syinä se, ettei lähistöllä ole suomenkielistä koulua tai se, että vanhemmat haluavat lasten oppivan kaksi kieltä.

Kaupunki lupaa, että yhtään opettajaa ei irtisanota koulun lopettamisen vuoksi. Siinä tapauksessa tuskin saavutetaan mitään säästöä. Rakennus on suojeltu, mikä tarkoittaa, että kaupungille jää tyhjä rakennus ylläpidettäväksi. Vaihtoehtoisen käyttötarkoituksen löytämisestä koulurakennukselle tulee vaikeaa, ellei mahdotonta. Koulukäytössä tämä vankka rakennus kestäisi hyvinkin vielä sata vuotta.

Vuonna 1923 Bembölen koulu oli Espoon ensimmäinen, jossa toteutettiin oppivelvollisuutta. Tästä syystä koulun opettaja, itsepäinen pohjalainen, joutui vääntämään asiasta paikallisten maanviljelijöiden kanssa, joiden mielestä koulu oli tarpeeton, tai jopa vaarallinen renkien lapsille.

Annetaan Bembölen koulun elää. Se on Espoon koulutuksen ylväs symboli.

Ulf Johansson

Bodom