Pääkirjoitus: Historiallinen hetki

Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto kokoontui ensimmäiseen, historialliseen kokoukseensa maanantaina. Aluevaltuusto- ja hallitus jatkavat väliaikaisen valmistelutoimielimen työstämää hallintosääntöesitystä.

Hyvinvointialueet ovat valtakunnallisesti verrattuna keskenään hyvin epätasa-arvoisessa asemassa, mikä haastaa yhtenäisten palveluiden ja yhdenvertaisuuden toteutumista.

Lähes puoli miljoonaa kattavalla Länsi-Uudellamaalla yhdistyvät kymmenen kunnan sosiaali-, terveys-palvelut ja pelastustoimi. Alue on maantieteellisesti laaja ja pirstaleinen. Kuntien väkimäärä ja kielipohja ovat hyvin epäsuhtaisia. Espoon ylivalta muihin nähden ja päätösvallan karkaaminen huolestuttavat pienten kuntien edustajia. Eikä ihme.

Laki määrittelee hyvinvointialueen välttämättömät rakenteet ja velvoitteet. Sillä on kuitenkin itsenäistä harkintavaltaa muun muassa, miten se määrittelee organisaationsa toimivalta- ja vastuusuhteet.

Työnsä aloittavat päättäjät ovatkin paljon vartijoina.

Päätöksenteon läpinäkyvyys ja demokratian toteutuminen ovat vallan vaihtuessa tyypillisiä huolenaiheita. Nyt vaarana on, ettei uudistuksia ole mahdollista viedä läpi riittävän tehokkaasti ja että tavoitellut hyödyt jäävät olemattomiksi tai jopa mahdottomiksi saavuttaa.

On selvää, ettei päätöksenteko- ja johtamiskulttuuria ei voida sellaisenaan kopioida kuntasektorilta.

Länsiväylän kuntapäättäjille teettämän kyselyn perusteella johtamisjärjestelmää onkin yksinkertaistettava ja tehostettava. Esille nousi myös HSL:ltä hyväksi koettu tapa: kunnat saavat hallituksen kokoukseen asiantuntijajäsenen läsnäolo- ja puheoikeudella. Sen arvioitiin ratkaisevan pienten kuntien kuulemisen päätöksentekovaiheessa.

Pitkittynyt koronapandemia ja alaa piinannut työvoimapula eivät helpota edessä olevia haasteita.

Hoitajat ovat olleet jo pitkään tyytymättömiä työoloihinsa ja palkkaukseensa.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut