Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kulttuurityötä vai jälkiviisautta?

Juhani Hakala kirjoitti Länsiväylässä 2.3.2022 kulttuurilautakunnan toiminnasta. Hän syytti lautakuntaa siitä, ettei se ole tehnyt kulttuuria edistäviä aloitteita vaan on vain supistanut ja leikannut toiminnasta. Erikseen hän mainitsee vastuullisena kaupungin toiseksi suurimman puolueen vihreät, vastineena kansanedustaja Saara Hyrkön aiempaan kirjoitukseen.

Hakala mainitsee olevansa entinen valtuutettu ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja. Hän toimi sdp:n poliitikkona. Kuitenkin juuri hänen oma puolueensa on ollut tekemässä ne leikkausohjelman päätökset, joita hän moittii ja joita viranhaltija nyt lautakunnassa eteemme tuovat. Hänen oma puolueensa sopi ja päätti muun muassa kirjastoihin kohdistuvista säästöistä Taloudellisesti kestävä Espoo (Take) -ohjelman neuvotteluissa sekä valtuustossa yhdessä Hakalan kovasti haukkumien kokoomuslaisten kanssa. Vihreät vastusti näitä säästöjä silloin, ja niin olemme tehneet myös kulttuurilautakunnassa.

Toinen Hakalan kritiikin kohde on, ettei kulttuurilautakunnassa istu yhtään valtuutettua. Tämä on totta. Emme ole valtuutettuja, mutta se ei poista vähimmässäkään määrin kiinnostustamme tehdä hyvää lautakuntatyötä. Olemme koko ajan yhteydessä valtuutettuihimme ja esimerkiksi sitä kautta pelastimme Laajalahden kirjaston, joka oli säästökohteiden joukossa.

Teatterin ja kulttuurikeskuksen kohdallakaan Hakalan syytökset eivät vastaa todellisuutta. Vihreät toimijat ovat pitkään toivoneet uusia, riittäviä ja toimivia teatteritiloja sekä puolustaneet kulttuurikeskuksessa nykyisin olevien toimijoiden toimintaedellytyksiä.

Pidämme Hakalan syytöksiä nyt puoli vuotta istuneen lautakunnan toiminnasta kohtuuttomina ja väärin kohdistettuina. Hakalan kannattaisi ennemmin kysyä oman puolueensa valtuutetuilta, miksi he ovat suostuneet kohtuuttomaan leikkausohjelmaan. Kulttuurilautakunnan sdp:n jäsenet sen sijaan ansaitsevat kiitosta. He ovat yhdessä vihreiden kanssa vastustaneet monia leikkauskohteita.

Tulemme tulevan kolmen ja puolen vuoden aikana pitämään tiukasti kulttuurin ja sen toimialan kehittämisen puolta emmekä missään nimessä halua asettaa liikuntaa ja kulttuuria vastakkain. Uskomme yhä siihen, että Espoo voi olla merkittävä ja elävä kulttuurikaupunki. Tätä pyrimme lautakunnassa määrätietoisesti edistämään – silloinkin, kun joudumme käsittelemään kokoomuksen ja sdp:n yhdessä sopiman Take-ohjelman leikkauslistoja ja säästötoimenpiteitä, joita on viime aikoina valitettavasti riittänyt.

Hanna Paatero (vjp.)

Timo Kilpiäinen

Mikki Kauste (kh:n edustaja)

Espoon kulttuurilautakunnan vihreät jäsenet