Turvallisuusympäristömme on muuttunut nopeasti, ja meidän on pohdittava omaa turvallisuuttamme uudessa valossa.
On selvää, että tilanteessa, jossa Venäjän viimeaikaisilla toimilla ei ole ollut rationaalisuutta, on myös meidän arvioitava kysymys Nato-jäsenyydestä uudessa valossa. Se tulee tehdä syvän harkinnan jälkeen. Se ei tarkoita viivyttelyä vaan kylmäpäistä pohdintaa jäsenyyden tuomista velvoitteista sekä vaikutuksista turvallisuusympäristöömme liittyessämme tai liittymättä jätettäessä.
Mitä Natoon vielä tulee, Ukrainan tilanne on osoittanut, ettei läheinenkään kumppanuus tuo kriisin sattuessa maaperälle todellista apua. Joko olemme jäseniä tai emme ole. Toki kaikki yhteistyö on tärkeää, mutta se on arvioitava oikeassa kontekstissa. On huomioitava, että Yhdysvaltojen tilanne voi niinikään muuttua muun muassa seuraavien presidentinvaalien seurauksena. Sillä voi olla vaikutuksia Naton toimintaan.
Vaikka päätyisimme myönteiseen Nato-päätökseen, on meidän pidettävä huoli perusasioista. Kansallista puolustustamme on vahvistettava edelleen. Sen on näyttävä myös puolustusbudjetin kasvuna. Maanpuolustustahto on pidettävä korkealla. EU:n puolustuspoliittista ulottuvuutta on kehitettävä edelleen ja tiivistettävä pohjoismaista yhteistyötä.
Viimeaikaiset kriisit ovat korostaneet kansallisen omavaraisuuden merkitystä. Meidän on kyettävä tukemaan kaikin tavoin maanviljelijöitä. Ala on ollut valtavien paineiden alla. Kustannukset ovat nousseet ja kannattavuus laskenut entisestään. Toisaalta samanaikaisesti kauppa takoo entistä suurempia voittoja. Ruuantuotantoa kansallisesti on lisättävä, ei päinvastoin. Se tarkoittaa selkeitä panostuksia ruuantuotantoon ja alkutuottajalle.
Energian hinnan huima nousu on kurittanut ihan jokaista suomalaista. Se on näkynyt sähkölaskuissa ja bensapumpulla. Ukrainan kriisi ei helpota tilannetta. Nyt on huolehdittava, että meidän omavaraisuutemme energiatuotannon osalta kasvaa. Uusiutuvaa energiantuotantoa on lisättävä ja riippuvuus Venäjästä katkaistava.
Ruuantuotantoa kansallisesti on lisättävä.
Haastavina aikoina tarvitsemme lujaa yhteisöllisyyttä, päättäväisyyttä ja kylmäpäisyyttä. Suuria päätöksiä ei tehdä kilpaa Twitterissä huutamalla.
Riikka Pakarinen
Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja ja valmistelee väitöskirjaa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.